Prøv avisen

Nigel Farage er spradebassen, der ryster britisk politik

Under 49-årige Nigel Farage er det britiske uafhængighedsparti UKIP blevet en politisk magtfaktor også indenrigspolitisk, som de etablerede partier ikke længere kan ignorere. – Foto: .

Med Nigel Farage som leder er det britiske uafhængighedsparti UKIP blevet en magtfaktor i britisk politik

Nigel Farage er kendt for at holde pressemøder på en pub og gerne med en pint fyldt med velskænket øl eller et godt glas vin inden for rækkevidde.

Hertil kommer en gavtyveagtig charme, hvormed han leverer sine angreb på EU, eurozonen og ikke mindst det etablerede politiske system i Storbritannien.

Hidtil har EU og Europa-Parlamentet været hans domæne. Den 49-årige tidligere børsmægler var med til at stifte det EU-kritiske britiske uafhængighedsparti UKIP i 1993, og siden 1999 har han været medlem af Europa-Parlamentet, hvor partiet er i samme gruppe som Dansk Folkeparti.

Han er nu for anden gang leder af UKIP, og for første gang har partiet gjort seriøse indhug ved lokalvalg i Storbritannien. Fra at være nærmest ikkeeksisterende fik partiet næsten 25 procent af stemmerne og hele 147 byrådsmedlemmer ved valget først i maj. Og det er blot begyndelsen.

Jeg var totalt blæst omkuld af det resultat. Jeg kunne ikke tro, vi fik så mange stemmer. Vi gør nu klar til valget til Europa-Parlamentet næste år. Vores mål er at vinde, og det valg finder sted samme dag som lokalvalg, hvor 5000 byrådspladser er i spil. Vores mål er at få folk til at stemme på os ved begge valg, fortæller Nigel Farage selvsikkert.

Kristeligt Dagblad møder ham til et pressemøde for udenlandske korrespondenter i London. Det er klokken ti om formiddagen, så det er kun vand, Nigel Farage drikker, men talestrømmen er den samme, og der bliver skudt løs i både øst og vest.

Folk som EU-Kommissionens formand Barroso kalder mig en populist. Men jeg kan forsikre jer for, at det at sætte spørgsmålstegn ved EU, klimaforandringer og immigration var sværere at diskutere, da jeg først blev valgt i 1999, fastslår Nigel Farage og antyder dermed, at han har historien på sin side.

Han taler videre om, hvordan EU-skepsis ikke længere er noget, man hvisker om, men åbent diskuterer ved middagsselskaber.

En af de påstande, som Nigel Farage konstant kæmper med, er beskyldninger om, at den kritiske holdning til EU også dækker over racisme.

Jeg er gift med en tysker. Vi er som parti åbne for alle uanset race, etnisk baggrund og religion. Og mange minoriteter stemmer på UKIP, og særligt mange, der driver egen virksomhed, påpeger partilederen, der i samme åndedrag afviser at samarbejde med det franske Front National.

Antisemitime og racisme er så dybt forankret hos dem, lyder det bestemt fra manden, der trods sine foreløbig 14 år i Europa-Parlamentet insisterer på, at han ikke er politiker. Han var en af de tre første, der blev valgt for partiet i 1999.

UKIP fik sit hidtil bedste valg til Europa-Parlamentet i 2009, hvor de med 13 mandater blev lige så store som Labour, men stadig var langt efter de 27 mandater, som De Konservative vandt.

Siden har to medlemmer forladt partiet blandt andet i protest mod Nigel Farages ledelsesstil.

Hidtil har UKIP ikke formået at blive valgt til det britiske parlament i Westminster. Men Nigel Farage lover, at han vil stille op ved næste valg, som finder sted senest i 2015. Han har blot ikke lagt sig fast på en valgkreds. Men det er så godt som sikkert, at det er De Konservative, han skal fravriste et sæde.

Netop konservative i marginale valgkredse frygter, at UKIP vil tage stemmer fra dem. Ikke at det betyder, at UKIP vil blive valgt, men De Konservative vil miste stemmer og dermed sende kredsen i hænderne på Labour eller De Liberale Demokrater. Nigel Farage har da også modtaget flere følere fra konservative parlamentarikere, som vil indgå alliancer, så UKIP ikke udfordrer dem ved næste valg.

Men mit job er ikke at sikre nogle levebrødspolitikere genvalg. Jeg har set på, hvordan nogle af dem har stemt og der kan ikke blive tale om at indgå aftaler, fastslår Nigel Farage, som samtidig vurderer, at der er 15 konservative og 5 fra Labour i parlamentet, som seriøst sympatiserer med UKIP.

Ved næste parlamentsvalg vil partiet stille op bredt. Men fokus vil være på de valgkredse, hvor der er størst opbakning. Han har selv talt om den strategi, som evangelisten John Wesley brugte til at sprede sit budskab med i 1800-tallet.

Wesley plejede at komme til en by og indkalde til et møde, og når han forlod byen igen, havde han udpeget en lokal prædikant. Det er nøjagtig det samme, vi gør, lyder filosofien.

Hvis partiet bliver valgt til det britiske parlament, så er spørgsmålet, om det i givet fald vil samarbejde med De Konservative, hvilket partilederen ikke afviser.

Men ikke så længe den mand er leder. Han er er utroværdig, og vi stoler ikke på ham, lyder skudsmålet om premierminister David Cameron fra spradebassen, der ryster det politiske landskab i Storbritannien.