Prøv avisen

Sri Lanka erklærer sejr over Tigre

I hovedstaden Colombo, der adskillige gange har været mål for De Tamilske Tigres selvmordsangreb, fejrede mange af indbyggerne hærens sejr over oprørsbevægelsen. - Foto: Roslan RahmanAFP.

Sri Lankas regering har erklæret sejr over De Tamilske Tigre. Oprørslederen meldes dræbt, og regeringshæren har taget kontrol med hele landet

Efter knap 26 års blodig borgerkrig i Sri Lanka sagde regeringshæren i går, at den har sejret endeligt over oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE).

I den sidste skudkamp skød og dræbte specialstyrker LTTE's leder, Vellupillai Prabhakaran, da han forsøgte at flygte fra krigsområdet skjult i en ambulance, rapporterer Sri Lankas statslige tv.

Ifølge militæret havde den sidste håndfuld Tigre skjult sig på et kun 300 kvadratmeter stort område ved landets nordøstlige kyst. Her opholdt de sig i bunkers, omgivet af landminer og lureminer.

Yderligere to af LTTE's øverste ledere, efterretningschef Pottu Amman og Sossai, der er leder af flådestyrken "Søtigrene", menes også at være dræbt.

Hærchef Sarath Fonseka erklærede i går, at hæren har fuldført den opgave, regeringen gav den for tre år siden.

- Vi har befriet hele landet ved at befri den nordlige del fra terroristerne. Vi har opnået fuld kontrol med de LTTE-kontrollerede områder, sagde Fonseka.

Allerede i lørdags, hvor de sidste voldsomme kampe rasede, havde præsident Mahinda Rajapaksa erklæret sejr over LTTE. Dagen efter erkendte LTTE officielt nederlaget.

Ifølge det statsstyrede Mediecenter for National Sikkerhed blev flere end 250 LTTE-krigere dræbt under det endelige slag, der eskalerede i lørdags, efter at militæret angiveligt havde befriet de sidste af de civile, som havde været fanget i området.

I hovedstaden Colombo, der adskillige gange har været mål for De Tamilske Tigres selvmordsangreb, fejrede mange af indbyggerne hærens sejr over oprørsbevægelsen. Flere steder bragede fyrværkeriet løs, og folk viftede med Sri Lankas flag.

En website, der støtter LTTE, skrev, at bevægelsens ledelse havde appelleret til Røde Kors om at blive evakueret, og at "de første rapporter tyder på en målbevidst massakre fra den srilankanske hærs side".

EU gjorde i mandags opmærksom på sin "dybe bekymring" over de påståede brud på menneskerettigheder og gjorde klart, at man vil have udpeget og dømt de ansvarlige.

- EU opfordrer til, at påståede krænkelser af disse love bliver undersøgt gennem en uafhængig undersøgelse. De ansvarlige skal retsforfølges, hedder det i en erklæring fra EU?s udenrigsministre, som i går mødtes i Bruxelles.

EU opfordrer samtidig Sri Lankas regering til at give FN fuld adgang til de hårdest ramte områder af landet hurtigst muligt.

Den Internationale Røde Kors Komité, som er den eneste neutrale organisation der har fået lov at arbejde i krigsområdet, har kaldt det "en ubeskrivelig humanitær katastrofe".

Foreløbig har Sri Lankas regering afvist al international kritik og pres.

- Der var ikke noget blodbad, som nogle havde frygtet, sagde menneskeretsminister Mahinda Samarasinghe på et pressemøde i går.

- Alle er kommet sikkert ud, og regeringen tager sig af dem.

Præsident Rajapaksa ventes i dag at tale i parlamentet for at markere afslutningen på borgerkrigen.

LTTE's årelange væbnede kamp for et selvstændigt hjemland til landets tamilske mindretal har kostet omkring 70.000 dødsofre.

/ritzau/Reuters