Statslige medier: Kina vil tillade tre børn per par

Det kinesiske kommunistpartiets politbureau lemper reglerne for, hvor mange børn hvert par må få.

En mand med et barn med mundbind ved Tiananmen Porten nær et portræt af Mao Zedong. Kina lemper nu sin lovgivning for familieplanlægning, så det bliver tilladt at have tre børn per par. Det skriver statslige medier i Beijing.
En mand med et barn med mundbind ved Tiananmen Porten nær et portræt af Mao Zedong. Kina lemper nu sin lovgivning for familieplanlægning, så det bliver tilladt at have tre børn per par. Det skriver statslige medier i Beijing. . Foto: Ng Han Guan/Ritzau Scanpix.

Kina lemper sin lovgivning for familieplanlægning, så det bliver tilladt at have tre børn per par. Det skriver statslige medier i Beijing.

Beslutningen er ifølge nyhedsbureauet Xinhua truffet i kommunistpartiets politbureau. Det er uklart, hvornår loven træder i kraft.

- For aktivt at reagere på den aldrende befolkning kan par nu have tre børn, skriver Xinhua, som henviser til et møde i Politbureauets ledelse under forsæde af præsident Xi Jinping.

I 2016 ændrede man loven om, at mange familier kun havde tilladelse til at få ét barn. De fik da lov til at have to børn. Men det førte kun kortvarigt til et stigende fødselstal, som blev efterfulgt af et fald.

Eksperter siger, at efter næsten fire årtier med etbarnspolitikken har en stor del af befolkningen vænnet sig til idéen om små familier.

Statslige medier kalder udviklingen "alarmerende", fordi der ikke er tegn på, at tendensen, hvor mange kinesere ikke ønsker at få flere børn, ændrer sig.

I byerne er høje leveomkostninger med til at gøre det svært for par at få børn.

Kina har en officiel befolkning på 1,41 milliard, men landet har problemer med faldende fødselstal og en tiltagende aldersbyrde.

Det forværrer landets demografiske problemer. Den seneste folketælling viser, at omkring 264 millioner indbyggere er 60 år eller ældre.

Det vil sige, at næsten hver femte indbygger - 18,7 procent - er over 60 år.

Kommunistpartiet har for nylig taget andre initiativer for at få antallet af børnefødsler til at stige. Senest er det blevet gjort vanskeligere at blive skilt, så par nu må vente i mindst en måned, før de kan få en skilsmissebegæring igennem.

I første kvartal af 2021 er der registreret omkring 296.000 skilsmisser, mens det i samme periode sidste år var på en million.

De statslige myndigheder siger, at de nye regler bidrager til stabilitet og social orden. Men der er også tale om et initiativ, der skal bidrage til flere fødsler, og det er indført sammen med andre tiltag, som skal gøre det lettere for kvinder at blive hjemme i stedet for at gå ud på arbejdsmarkedet.

Desuden får par tilbudt fordele ved at gifte sig.

Myndighederne i etpartistaten er blevet kritiseret for at fastholde mennesker i ulykkelige eller endog voldelige ægteskaber ved at vanskeliggøre skilsmisser.

I de senere år er skilsmisser taget jævnt til, efter at kvinder har fået større frihed. Kvindeorganisationer i Beijing siger, at det i dag er kvinden, som kræver skilsmisse i 70 procent af tilfældene.

/ritzau/AFP