Svensk statsminister slår igen i sag om sikkerhedsskandale

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, har overraskende valgt at beholde sin forsvarsminister trods udsigt til mistillidsafstemning. Med den beslutning sætter Löfven hårdt mod hårdt og lægger pres på oppositionen

Ved dagens pressemøde fortalte regeringschef Stefan Löfven, at kun to ministre træder tilbage. Indenrigsminister Anders Ygeman (S) og infrastrukturminister Anna Johansson (S) går begge af, mens forsvarsminister Peter Hultqvist (S) bliver på posten.
Ved dagens pressemøde fortalte regeringschef Stefan Löfven, at kun to ministre træder tilbage. Indenrigsminister Anders Ygeman (S) og infrastrukturminister Anna Johansson (S) går begge af, mens forsvarsminister Peter Hultqvist (S) bliver på posten. Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau.

Hele det politiske Sverige holdt vejret, da statsminister Stefan Löfven i dag gik på talerstolen ved et pressemøde i Stockholm. Kommentatorer havde inden da spået, at han måske ville meddele sin afgang, men modsat fleres forventning valgte han en regeringsrokade frem for højdramatik med nyvalg eller regeringskrise. Og det kan ende med at vise sig som et smart træk over for den svenske befolkning, der har gennemgået flere år med politisk stormvejr.

Forud for pressemødet var gået flere dage med pres på Stefan Löfvens mindretalsregering fra oppositionen, som onsdag kulminerede, da den borgerlige alliance krævede tre ministres afgang og varslede en mistillidsafstemning i Rigsdagen, hvor Sverigedemokraterne forventes at give dem de nødvendige mandater. Det skete efter afsløringer om massivt svigt hos it-sikkerheden hos myndigheden Transportstyrelsen.

Det er historisk, at tre ministre på en gang er blevet mødt med krav om mistillidsafstemning. Ved dagens pressemøde fortalte regeringschef Löfven dog, at kun to af de tre ministre træder tilbage. Indenrigsminister Anders Ygeman (S) og infrastrukturminister Anna Johansson (S) går begge af, mens forsvarsminister Peter Hultqvist (S) bliver på posten.

”Jeg har overvejet forskellige muligheder og vælger det, der er bedst for Sverige (…) I en urolig tid (…) vil jeg ikke kaste Sverige ud i en politisk krise,” sagde statsministeren ved pressemødet.

Mens Stefan Löfven accepterer, at Anna Johansson og Anders Ygeman begge har begået fejl, står han fast ved, at den bredt respekterede Peter Hultqvist ikke har foretaget sig noget nævneværdigt forkert. Tværtimod kaldte Löfven de borgerliges trussel mod Peter Hultqvist for useriøs.

Det betyder, at bolden igen er landet på de borgerliges banehalvdel. Og oppositionsleder Anna Kinberg Batra fra Moderaterne er nu havnet i en vanskelig situation, hvor hun skal overveje, om det virkelig er en god idé at vælte den anerkendte politiker Peter Hultqvist ved en mistillidsafstemning, der kræver, at Rigsdagen samles ekstraordinært. På den måde kan skandalen ende med ikke kun at skade den socialdemokratisk-ledede regering, men også skabe problemer for Batra, der selv kæmper med store interne stridigheder, kritiseres for passivet og nu kan ende med kritik, fordi hun i denne omgang er faret hurtigt frem.

I stedet for at afvente en undersøgelse af it-skandalens forløb, proklamerede hun, at det er oppositionens ansvar at fælde ministrene. De to første var forventelige, men at hun rettede skytset mod Hultqvist kan blive et problem, også selvom det ender med, at han må gå af.

Kinberg Batras iver efter at virke resolut i forhold til it-skandalen kan være et forsøg på at imødegå, at hun i øvrigt ofte anklages for at være politisk handlingslammet. Den borgerlige alliance er stadig dybt splittet i deres holdning til Sverigedemokraterne, hvilket siden valget i 2014 har betydet, at venstrefløjen regerer – til trods for, at de borgerlige ville kunne få flertal med støtte fra Sverigedemokraterne.

Sagen kan ende ganske broget for Moderaterne, der også er blevet inddraget i sikkerhedsskandalen, fordi Socialdemokraterne kræver, at de borgerlige undersøges for deres tid i regering inden valget i 2014.

Uanset, hvordan sagen udvikler sig, er der ingen tvivl om, at befolkningens tillid til regeringen har lidt et alvorligt knæk, og hvis regering og statsminister overlever frem til valgkampen næste år, vil tillidsbruddet igen og igen blive draget frem.

Der genstår endnu mange ubesvarede spørgsmål, og forløbet kan ende med flere vindere og tabere. Indtil nu har sagen udstillet, at svensk politik kan vende på en tallerken fra dag til dag, og fremtiden må vise, om Stefan Löfven formår at ride stormen af. I meningsmålingerne står Sverigedemokraterne til at blive det næststørste parti efter Socialdemokraterne, og venstrefløjen står til at få flere stemmer end den borgerlige alliance. Her kan rigsdagsundersøgelsen af sikkerhedsskandalen nå at vende op og ned på meget. Og Löfvens rolle vil blive diskuteret indgående.