Professor: Republikanerne balancerer på kanten af landsforræderi i USA

Ved at nægte at anerkende valgresultatet underminerer Donald Trump og Republikanerne amerikanernes tillid til demokratiet, mener Robert Reich, der er professor i politik og tidligere demokratisk arbejdsminister

”Nationens moralske kompas er udfordret, men det er ikke gået endegyldigt i stykker,” siger amerikanske Robert Reich, der var arbejdsminister i demokraten Bill Clintons regering. – Foto: Berkeley University.
”Nationens moralske kompas er udfordret, men det er ikke gået endegyldigt i stykker,” siger amerikanske Robert Reich, der var arbejdsminister i demokraten Bill Clintons regering. – Foto: Berkeley University. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Ritzau Scanpix.

Når demokraten Joe Biden ved middagstid den 20. januar 2021 tages i ed som USA’s 46. præsident, vil millioner af amerikanere drage et lettelsens suk. Blandt dem er den fremtrædende demokrat Robert Reich, der var arbejdsminister i præsident Bill Clintons regering, og som i dag er professor i politik på Berkeley University i Californien.

”Henrettelsen af det amerikanske demokrati er udsat. Vi har fået én til chance for at genoprette og bevare det, som er godt ved USA,” siger den 74-årige Robert Reich, der igennem flere årtier har været en indflydelsesrig stemme på USA’s venstrefløj.

Han understreger dog samtidig, at nationen lige nu befinder sig i en farlig fase. Præsident Donald Trump og hans allierede hævder, at Demokraterne ”stjal” valget ved hjælp af omfattende snyd, og de manglende beviser for valgsvindel har ikke forhindret den republikanske partiledelse i at nægte at anerkende resultatet af valget i sidste uge. USA vil komme til at betale en høj pris for dette, forudser Robert Reich.

”Donald Trump har altid udnyttet spliden i USA. Han har ikke bare hældt salt i sårene; han har plantet håndgranater i dem. Og nu synes han og hans republikanske kumpaner klar til at trække sikringsstiften ud og detonere dem. Ved at lyve om valget og ved i samme ombæring at underminere amerikanernes tillid til det demokratiske system med det ene formål at bevare deres egen magt bevæger de sig på kanten af landsforræderi. Det er ikke et ord, jeg bruger letsindigt, men situationens alvor kræver det. Historiebøgerne vil ikke behandle Trump og hans medløbere venligt,” siger han.

Og selvom det ikke skulle lykkes Donald Trump og Republikanerne at ”kuppe” valget, vil præsidenten fortsætte med at bemægtige sig nationens opmærksomhed også efter Joe Bidens indsættelse, forudser den amerikanske professor.

”Måske vil Trump ride stille ud i solnedgangen. Men det vil ikke overraske mig, hvis han nægter at komme til Bidens indsættelse og i stedet organiserer en massedemonstration, hvor han hævder at være ’den sande præsident’. Han vil derefter fortsætte med at bruge Twitter og Facebook til at dele forurettede budskaber og konspirationsteorier med sine millioner af følgere og opfordre dem til ikke at anerkende Bidens præsidentskab. Det kan fortsætte sådan i årevis,” siger han.

Robert Reich har arbejdet for præsidenterne Gerald Ford, Jimmy Carter, Bill Clinton og Barack Obama og er forfatter til 18 bøger om amerikansk politik, økonomi og samfundsforhold. Han vurderer, at netop Joe Biden er den rigtige til at løfte de enorme opgaver, som nationen lige nu står over for.

”Vi har brug for at hele nationen. Og hvis der er nogen som helst, som er i stand til at gøre dette, så er det Joe Biden. Vi har valgt en person, som har gjort fællesskab og en afvisning af bitter partipolitik til en hjørnesten i sit kandidatur. Men det vil næppe ske på fire år. Det kan komme til at tage en generation,” siger han.

Også selvom USA – i princippet – er klar til at favne Bidens budskab om national forsoning og forbrødring, mener Robert Reich.

”Den gode nyhed er, at de fleste amerikanere ønsker, at den ekstreme splid ophører. Den dårlige nyhed er, at tilliden til det politiske system er så lav, og at vi har et parti, Republikanerne, der synes opsat på at skyde resterne af den tillid i sænk.”

I bogen ”The Common Good” (Det fælles bedste) fra 2018 opfordrer Robert Reich til, at man i USA gør ideen om ”det fælles bedste” til omdrejningspunktet i amerikansk økonomi og politik. Det, som knytter amerikanerne sammen, er ifølge Reich en fælles forpligtelse over for grundlæggende idealer og principper: tolerance, retssikkerhed, demokratiske institutioner og en tro på politiske rettigheder og lige muligheder for alle. Ideen om ”det fælles bedste” er gået af mode, mener professoren, men det er ikke umuligt at genoplive den.

”Vi har ikke noget valg, hvis vi stadig vil have et samlet land. Det er jo selve kernen i, hvad denne nation handler om. Vi har en magtfuld økonomi og et stort militær. Men det er ikke nok. Hvis vi mister forestillingen om det fælles bedste, så har vi intet,” siger Robert Reich.

Ifølge Reich er det fælles bedste i løbet af de seneste årtier blevet udvandet og undermineret i jagten på politisk og økonomisk indflydelse. Alle kneb gælder i Washington, når det handler om at vinde og bevare magten, og i erhvervslivet sættes aktiekurser over arbejdernes, kundernes og samfundets velbefindende. Det er simpelthen en forvrængning af den amerikanske ånd, siger han.

”Europæere har altid set USA som en hyperindividualistisk nation, hvor alle står sig selv nærmest. Men der er også en væsentlig del af den amerikanske pagt, der handler om borgerdyd, om vores forpligtelser over for hinanden. Den amerikanske drøm har aldrig kun handlet om, at du eller jeg skal kunne klatre op ad rangstigen. Den handler om ideen om et samfund, hvor hvem som helst kan klatre op ad rangstigen. Om, at vi er forpligtet til at give hinanden mulighed for at få mest muligt ud af livet. Om solidaritet og tillid. Vi taler meget om patriotisme i USA. Og Trumps patriotisme handler om, at USA er bedre end alle andre lande. Men ægte patriotisme handler om at bringe ofre for det fælles bedste,” siger Robert Reich.

Trods sin foruroligelse over præsident Trumps ”kupforsøg” erklærer den amerikanske professor sig ”forsigtig optimist” på vegne af den amerikanske fremtid.

”Nationens moralske kompas er udfordret, men det er ikke gået endegyldigt i stykker. Jeg tror fortsat på de amerikanske idealer. Jeg tror på vores evne til at udrette det umulige. Vi har skabt den største middelklasse i verdenshistorien. Vi har gjort enorme fremskridt på borgerrettighedsområdet. Vi var blandt de første, der slog mulighedernes døre op for hvem som helst uanset deres socialklasse, race eller køn. Men der er store spændinger i dette land. Og der er tider, hvor vi bevæger os fremad, og der er tider, hvor vi tager nogle skridt tilbage. Men vi kommer altid igennem og ud på det anden side, og det vil vi også denne gang,” siger Robert Reich.