Stolen vakler under Østrigs unge konservative kometkansler

Kansler Sebastian Kurz afviser anklager om bestikkelse. Etisk set handler sagen om manipulation med den offentlige mening, mener iagttager

Hidtil har den 35-årige regeringsleder kunnet holde sig nogenlunde skadesløs af de mange skandaler, som involverer politikere fra hans konservative Østrigske Folkeparti, ÖVP. Men nu mistænkes kansleren for bestikkelse og mandatsvig, og hans regeringskoalition med De Grønne trues af sammenbrud
Hidtil har den 35-årige regeringsleder kunnet holde sig nogenlunde skadesløs af de mange skandaler, som involverer politikere fra hans konservative Østrigske Folkeparti, ÖVP. Men nu mistænkes kansleren for bestikkelse og mandatsvig, og hans regeringskoalition med De Grønne trues af sammenbrud. Foto: Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix.

Grebet strammes om den østrigske kansler Sebastian Kurz. Hidtil har den 35-årige regeringsleder kunnet holde sig nogenlunde skadesløs af de mange skandaler, som involverer politikere fra hans konservative Østrigske Folkeparti, ÖVP. Men nu mistænkes kansleren for bestikkelse og mandatsvig, hans kanslerministerium er blevet ransaget, og hans regeringskoalition med De Grønne trues af sammenbrud. Med mistanken om korruption har ”vi nået et nyt niveau”, sagde De Grønnes partileder og vicekansler Werner Kogler i torsdags i en erklæring og tilføjede, at ”indtrykket er ødelæggende, og kendsgerningerne skal afklares fuldt ud”.

”Vi kan ikke fortsætte som hidtil, når der er sat spørgsmålstegn ved forbundskanslerens handleevne,” sagde Kogler, som nu har indkaldt de andre partiledere til et krisemøde i Wien.

Kurz og ni andre i kredsen omkring ham er under mistanke for på skatteydernes regning at have købt sig til positiv medieomtale. Østrigs finansministerium mistænkes for at have indrykket annoncer i en avis til gengæld for positiv omtale, og penge fra ministeriet skal være brugt til at bringe ”partipolitisk motiverede og til tider manipulerede meningsmålinger”, skriver anklagemyndigheden i en meddelelse. Den østrigske ugeavis Falter taler om ”korruption i stor stil”, og tyske Der Spiegel har kåret den østrigske kansler til ”dagens taber”.

Anklagemyndigheden fører allerede adskillige sager mod politikere fra Kurz’ ÖVP, og hvis de seneste beskyldninger er sande, er der ikke blot tale om medvirken til underslæb og bestikkelse. Etisk set handler sagen også om at manipulere den offentlige mening og dermed den demokratiske viljesdannelse, påpeger Süddeutsche Zeitungs korrespondent Cathrin Kahlweit. Det er ikke nyt i Østrig, at politikere køber sig til god omtale i medier med offentlige annoncer, påpeger hun. Kurz har dog gjort mere brug af systemet end nogen før ham.

”Kurz har overøst velvillige medier med flere penge end nogen anden før ham; han køber sandsynligvis til dels sin popularitet. Nu er der tegn på, at han måske har brugt denne metode til at få kanslerposten,” skriver hun.

De tre største oppositionspartier har alle opfordret Kurz til at træde tilbage.

”Vi er alle vidner til det moralske forfald i ÖVP,” siger socialdemokraternes partileder Pamela Rendi-Wagner ifølge radiostationen ORF.

I nabolandet Tyskland har kristendemokrater opfordret det kriseramte CDU, som tabte det nylige tyske valg, til at bruge Kurz og ÖVP som forbillede for en nyorientering af partiet efter den afgående kansler Angela Merkel. Men den idé bør de nu skrotte, skriver Spiegels Berlin-redaktør Philipp Wittrock.

Kurz siger til østrigsk tv, at mistanken om korruption er helt ubegrundet, og at han ”selvfølgelig” bliver på kanslerposten. Han kan ikke forstå, hvorfor ”det altid skulle være min skyld”, når der er sket noget uretfærdigt.

Kurz blev i 2019 genvalgt i Østrig på trods af den såkaldte Ibiza-skandale, der fik regeringssamarbejdet med det højrenationalistiske Frihedsparti, FPÖ, til at kollapse. Kurz’ politiske succes tilskrives i høj grad hans talegaver og karismatiske optræden. Men denne gang kan det blive vanskeligt for ham at ride stormen af, og anklagerne kan meget vel føre til nyvalg.

“Den politiske stil med fokus på show og effekt har en udløbsdato,” skriver Neue Zürcher Zeitung om kansleren.