Stolte nationalister støtter Trump og hader identitetspolitik

Hvem er den bevæbnede ”hadgruppe”?

Medlemmer af Proud Boys tager del i en demonstration i Portland, Oregon, den 6. september. Gruppen beskrives af ngo’er som voldelig og racistisk og fik forleden fornyet opmærksomhed, da Donald Trump nævnte dem under en tv-debat. – Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix.
Medlemmer af Proud Boys tager del i en demonstration i Portland, Oregon, den 6. september. Gruppen beskrives af ngo’er som voldelig og racistisk og fik forleden fornyet opmærksomhed, da Donald Trump nævnte dem under en tv-debat. – Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix.

”De hylder idéen om, at mænd igen skal være stolte af at være mænd, at hvide igen skal være stolte af at være hvide, og at identitetspolitikken må og skal bekæmpes. Og så er de ikke mindst bevæbnede.”

Således opsummerer Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og ekspert i politisk vold og amerikanske protestbevægelser, den såkaldte Proud Boys-gruppe, som præsident Donald Trump i en tv-debat forleden bragte helt op på den amerikanske dagsorden:

”Proud Boys – træk jer tilbage, men hold jer klar,” sagde den republikanske præsident undervejs i den ophedede tv-debat med sin demokratiske rival, Joe Biden, da han blev spurgt, om han ville tage afstand fra grupper, som er tilhængere af hvidt overherredømme.

Donald Trumps udtalelse er siden blevet fordømt fra flere sider, og Jonathan Greenblatt, der er øverste chef for den jødiske interessegruppe Anti-Defamation League, kaldte Trumps manglende fordømmelse af hvide, racistiske grupper ”forbløffende”.

”Jeg forsøger at bestemme mig for, om dette var et svar eller en indrømmelse. Potus (engelsk forkortelse for den amerikanske præsident, red.) skylder Amerika en undskyldning eller en forklaring,” skrev Greenblatt på Twitter, mens Det Republikanske Partis eneste sorte medlem af Senatet ligeledes forholdt sig kritisk til præsidenten:

”Hvidt overherredømme skal man tage afstand fra hver gang,” sagde Tim Scott til The New York Times.

”Jeg tror, at han formulerede sig forkert, og synes, at han skal rette det. Hvis han ikke retter det, formoder jeg, at han ikke formulerede sig forkert,” fortsatte Tim Scott om præsidenten, som dog natten til i fredags udtalte til mediet Fox News, at han ”fordømmer alle tilhængere af hvidt overherredømme”.

Fordømmelse eller ej har Proud Boys flere gange markeret sig i forbindelse med demonstrationer i USA de seneste år, og gruppen, der ifølge ngo’en Southern Poverty Law Center, SPLC, har i omegnen af 6000 medlemmer, rummer et voldspotentiale, der risikerer at blive bragt yderligere i spil i forbindelse med præsidentvalg den 3. november, fortæller professor Michael Bang Petersen.

”Man skal forstå grupper som Proud Boys i lyset af den polarisering, der i disse år finder sted i USA. Splittelsen i samfundet intensiveres, og den får i stigende grad et bekymrende udtryk i form af væbnede militser, som bliver stadig mere synlige i gadebilledet, og som først og fremmest er knyttet til den yderligtgående højrefløj. Proud Boys er altså et symptom på en generel og dybere radikalisering af fløjene i det amerikanske samfund, som desværre kommer til udtryk i form af politisk vold oftere,” siger han.

”Alt i alt er der helt klart en rækker dynamikker på spil, som betyder, at man med ganske god grund kan tillade sig at være ret bekymret for, hvad det er, der skal ske omkring valget den 3. november.”

Ifølge SPLC blev Proud Boys dannet i forbindelse med præsidentvalget i USA i 2016 af canadisk-britiske Gavin McInnes, der tidligere havde været med til at stifte ungdomsmediet Vice.

Gruppen, der kun er for mænd, består ifølge McInnes af ”vestlige chauvinister”, og selvom Proud Boys hævder at være uden forbindelse til den såkaldte alt right-bevægelse (det alternative højre), har gruppen ifølge SPLC en stor ideologisk fællesmængde med den yderligtgående, racistiske højrefløj – ikke mindst i deres kamp mod politisk korrekthed, mod hvid skyld og mod den såkaldte af-maskulinisering af samfundet. Sidstnævnte opnås blandt andet gennem afståelse fra masturbation, som forfatter Angela Nagle har beskrevet det i magasinet The Atlantic.

Proud Boys’ navn er reference til musical-versionen af Disney-filmen ”Aladdin” og sangen ”Proud of Your Boy” (stolt af din dreng), og medlemmer af gruppen er ofte iført sorte polo-shirts med gule striber af mærket Fred Perry. En uniformering, der ifølge The Guardian har fået tøjproducenten til at fjerne modellen fra det amerikanske marked.

Men Proud Boys er ikke bare unge mænd med hang til modetøj, vestlig kultur og lukkede grænser. Ifølge SPLC er de en såkaldt ”hadgruppe”, og Anti-Defamation League har beskrevet den som ”voldelig, nationalistisk, islamofobisk, transfobisk og kvindefjendsk”.

I august 2017 var et af gruppens medlemmer, Jason Kessler, med til at arrangere demonstrationen ”Unite the Right” (foren højrefløjen) i Charlottesville, Virginia, hvor nynazister og Ku Klux Klan-medlemmer deltog. Undervejs kom det til sammenstød mellem højre- og venstreorienterede, og 19 personer blev såret og en kvindelig moddemonstrant dræbt, da en højreekstremist kørte ind i en moddemonstration. Dengang blev præsident Trump voldsomt kritiseret for at sige, at ”der var gode folk på begge sider”.

Året efter kom det frem, at FBI klassificerede flere af gruppens medlemmer som ekstremistiske og en potentiel trussel. Og det er en vurdering, man ifølge Michael Bang Petersen stadigvæk skal tage alvorligt.

”Udbryder der borgerkrig i morgen? Nej. Men vi har set politisk vold med dødelig udgang hen over sommeren, og vi ved fra forskningen, at situationen omkring en valghandling rummer yderligere eksplosionsfare. Samtidig skal man dog gøre sig det klart, at Donald Trump er et symptom snarere end en årsag, og selvom han skulle tabe det kommende valg, så vil det ikke automatisk fjerne den polarisering, der er opstået i USA,” siger han.