Store dele Beirut blæst væk af kæmpe eksplosion

Mere end 300.000 mennesker har mistet deres hjem og skaderne løber op i tocifrede milliardbeløb efter at 2750 tons ammoniumnitrat tirsdag eksploderede på havnen i Libanons hovedstad. Aktivister kæder ulykken sammen med udbredt korruption og kræver politikerne stillet til ansvar

Libanons regering indførte onsdag to ugers undtagelsestilstand efter tirsdagens eksplosion, som dræbte mindst 100 mennesker. Meddelelsen om undtagelsestilstand kom samtidig med, at Libanons regering har besluttet, at ledende embedsmænd fra havnemyndighederne, som har haft ansvar for lagre og for kontrollen af dem siden 2014, skal sættes i husarrest. Det oplyste anonyme regeringskilder til Reuters. – Foto: Anwar Amro/Ritzau Scanpix.
Libanons regering indførte onsdag to ugers undtagelsestilstand efter tirsdagens eksplosion, som dræbte mindst 100 mennesker. Meddelelsen om undtagelsestilstand kom samtidig med, at Libanons regering har besluttet, at ledende embedsmænd fra havnemyndighederne, som har haft ansvar for lagre og for kontrollen af dem siden 2014, skal sættes i husarrest. Det oplyste anonyme regeringskilder til Reuters. – Foto: Anwar Amro/Ritzau Scanpix.

Onsdag blev der erklæret landesorg i Libanon. Mange er stadig savnet efter den kæmpe eksplosion på havneområdet, der tirsdag aften i bogstaveligste forstand blæste Libanons hovedstad, Beirut, omkuld. Omfanget og følgerne begynder langsomt at tegne sig. Mens redningsarbejdere begyndte at gennemtrawle bjerge af murbrokker og sammenstyrtede bygninger for at finde omkomne, blev lig bjærget i havnen. Ifølge libanesisk Røde Kors er over 100 mennesker blevet dræbt og mere end 4000 kvæstede. Hospitalerne er overfyldte, og der er indført to ugers undtagelsestilstand.

”Mindst 300.000 mennesker har mistet deres hjem, og vi gør vores bedste for at sørge for mad, vand og tag over hovedet,” sagde Beiruts guvernør, Marwan Abboud, onsdag til tv-stationen MTV. Han vurderede skadernes omfang til mellem tre og fem milliarder dollars – svarende til 20-30 milliarder kroner. Tirsdag aften brød Abboud grædende sammen, da han besigtigede ødelæggelserne, der dækker omkring halvdelen af byen.

”Der er tale om en ægte katastrofe,” sagde premierminister Hassan Diab i tirsdags og udsendte en appel om hjælp til verden.

Uden at angive årsagen til eksplosionen lovede Diab, at ”de ansvarlige vil komme til at betale for det”.

Selvom øjenvidner umiddelbart efter eksplosionen tænkte på muligheden af et missil- eller terrorangreb, peger alt på et uheld. Tirsdag eftermiddag opstod brand i et fyrværkerilager på havnen. Videofilm på sociale medier viser branden og de strejfende fyrværkeriraketter, der sandsynligvis antændte 2750 ton ammoniumnitrat i den nærliggende hangar 12 kort efter klokken 18.00 lokal tid.

”2750 ton ammoniumnitrat, der eksploderer, svarer til 400 ton TNT-sprængstof,” forklarede efterretningsekspert Ronen Solomon onsdag på israelsk militærradio.

På optagelser af eksplosionen ses lufttrykbølgen som en hvid sky, der spreder sig hærgende igennem Beirut. På Cypern, 240 kilometer væk, klirrede vinduerne.

Ifølge tv-stationen al-Jazeera har toldmyndighederne i Beirut i årevis forsøgt at få de mange tusind ton ammoniumnitrat fjernet. Sendingen blev konfiskeret fra et russiskejet skib på vej til Mozambique i 2013. Skibet havde tekniske problemer, men besætningen forlod skib og last og forsvandt. Derefter blev lasten sat til opbevaring i den grå hangar 12. Al-Jazeera dokumenterer, at toldvæsenet frem til 2017 mindst seks gange – uden at få svar – har krævet den sprængfarlige ammoniumnitrat fjernet.

Katastrofen kædes sammen med den omfattende svindel og korruption, der, som Kristeligt Dagblad beskrev onsdag, har bragt Libanon til at være nær en fejlslagen stat. Demonstranter har siden oktober krævet politikerne stillet til ansvar for i årtier at have beriget sig selv, mens landets mest basale behov for elektricitet, sundhed og infrastruktur blev tilsidesat. Statskassen er tom, inflation har udhulet lønningerne, øget arbejdsløsheden og fødevarer er steget med hundreder af procent.

I Beirut har havnen øgenavnet ”Ali Baba og de fyrretyve røveres hule”. Aktivister anslår, at udbredt korruption og bestikkelser dér har unddraget statskassen milliarder af dollar i told og importafgifter.

”Beirut er væk, og de kriminelle personer, der har ledt landet, kan ikke slippe afsted med denne, deres muligvis største forbrydelse,” tweetede den libanesiske sociolog og aktivist Rima Majed onsdag. Hun er ikke ene om den holdning.