Prøv avisen

Storm mod ærkebiskop efter sharia-udtalelser

Ærkebiskop Rowan Williams’ sharia-udtalelser har bragt ham i politisk stormvejr. – Foto: Jim WatsonAFP.

Kritikken hagler ned over ærkebiskoppen af Canterbury fra næsten alle sider, efter han har argumenteret for, at visse dele af muslimsk sharia-lovgivning bør tillades i Storbritannien

Ærkebiskoppen af Canterbury er havnet på forsiden af de britiske aviser, efter han har talt for, at dele af muslimsk lovgivning skal tillades i Storbritannien.

Meldingen fra Rowan Williams, som også er åndelig leder for de 77 millioner anglikanere på verdensplan, kom i et foredrag om sammenhængen mellem lov og religion torsdag aften i London, hvor han argumenterede for, at muslimsk sharia-lovgivning skulle være tilladt i civile sager. Muslimer bør ifølge Williams have lov til at vælge en afgørelse efter sharia-lovgivning i stedet for gennem det normale retssystem i bestemte sager angående familiære forhold.

Men reaktionen har været voldsom, og hans tanker bliver blankt afvist fra hele det politiske spektrum. En talsmand for den britiske premierminister var omgående ude med meldingen om, at premierministeren mener, at britiske love skal være baseret på britiske værdier.

Fra indenrigsministeriet kommer den ansvarlige minister, Tony McNulty, med en klar afvisning.

At tale om en fundamental ændring af, hvordan vi lovgiver og at tillade sharia-lovgivning, finder jeg fundamentalt forkert, fastslår Tony McNulty overfor BBC.

Lederen af de liberale demokrater, Nick Clegg, understreger, at han har stor respekt for ærkebiskoppen, men at han ikke er enig i den konkrete sag.

Lighed for loven er en del af den lim, der binder vores samfund sammen. Vi kan ikke have en situation, hvor der er en lov for en person og en anden lov for en anden, fastslår Nick Clegg.

Selv muslimske medlemmer af det britiske parlament afviser ærkebiskoppen.

Det lyder, som om han foreslår to nærmest parallelle lovsystemer, hvor folk selv kan vælge, hvilken de vil følge. Det er uacceptabelt, siger den konservative skyggeminister for samfundsforhold, baronesse Sayeeda Hussain Warsi.

Labourmedlemmet Khalid Mahmood er lige så klar i sin afvisning.

Jeg, sammen med størstedelen af de britiske muslimer, er imod at indføre sharia her. Britisk lovgivning bliver misundt over hele verden, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Opbakningen til ærkebiskoppen kommer kun fra muslimske organisationer.

Jeg tror, mange muslimer vil føle sig trygge, hvis regeringen tillader, at civile sager kan blive løst i overensstemmelse med folks tro, understreger Mohammed Shafiq, direktør for Rama-dhan Foundation.

Fra det britiske muslimske råd lyder opfordringen til at tage diskussionen.

Det er meget komplekst, siger Ibrahim Mogra.

Han peger på, at diskussionen kun er relevant for en lille del af sharia-lovgivningen. Det handler om familierelaterede sager som ægteskab, skilsmisse, arvesager, forældremyndighed og lignende.

Ærkebiskoppen har argumenteret for, at hans tanker ikke handler om de umenneskeligheder, som er forbundet med sharia i nogle muslimske stater, men om respekt for hinandens religioner og arbejdet for det fælles bedste.

Hvis vi ikke ønsker, at nogle grupper med en alvorlig og dybtgående overbevisning systematisk stilles over for det barske valg mellem loyalitet mod deres egen kultur eller loyalitet mod staten, så er det uundgåeligt, siger Rowan Williams om sharia-lovgivning.

Med meldingen har han skabt en overraskende debat, og avisen The Guardian skriver i sin leder, at ærkebiskoppen har en evne til at skabe problemer, hvor de ikke eksisterer.

Ærkebiskoppen har fremprovokeret en forudsigelig mediestorm, som på kort sigt kun kan forstyrre hans ønske om at fremme kulturel sammenhæng i samfundet og det vil også bekræfte de af hans kritikere, som mener, han mangler sund fornuft, skriver The Guardian.

Et billede, som tabloidavisen The Sun bekræfter i en bredside mod ærkebiskoppen.

Det er let blot at afvise Rowan Williams som en dum gammel ged. Men sandheden er, at han er farlig trussel mod vores nation, skriver The Sun, som dermed illustrerer, hvor følelsesmæssig diskussionen er blandt briterne.

norum@kristeligt-dagblad.dk