Prøv avisen

Stort flertal for homo- seksuel adoption

SVERIGE: Efter seks timers debat vedtog den svenske riksdag at tillade homoseksuelle par at adoptere børn fra udlandet

STOCKHOLM: Et klart flertal i den svenske Riksdag har godkendt, at homoseksuelle par kan få lov til at adoptere børn, hvis parrene opfylder visse krav.

Dermed blev Sverige det første europæiske land, som tillader homoseksuelle at ansøge om at adoptere et barn, uanset om barnet kommer fra Sverige eller andre lande.

Spørgsmålet har skabt stor debat, og forslaget blev først vedtaget efter seks timers hård debat i Riksdagen, og flere partier var internt uenige om lovforslaget.

Det var især medlemmer fra Socialdemokratiet, Centerpartiet, Folkepartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, som gik ind for at lade homoseksuelle par adoptere børn.

Inden for alle partier med undtagelse af Kristdemokraterne og Miljöpartiet var der riksdagsmedlemmer, som gik imod deres partiers officielle linje.

Forslaget indebærer, at homoseksuelle par, som lever i et registreret partnerskab, har ret til at få undersøgt, om de opfylder kravene til at adoptere et barn, uanset om barnet kommer fra Sverige eller andre lande.

Det er endnu uklart, hvornår loven træder i kraft. Årsagen til usikkerheden skyldes, at Sverige må opsige en europæisk konvention om adoption fra 1967, da den udelukkende gælder gifte adoptionsforældre.

Der vil gå mindst seks måneder, før Sveriges opsigelse af 1967-konventionen kan træde i kraft, hvorfor der kan gå lang tid endnu, inden de første svenske homoseksuelle par kan komme i betragtning til en adoption.

Stabile og seriøse forhold

De svenske politikere tror ikke, at der er nogen »stor risiko« for, at andre lande vil standse deres adoption af børn til Sverige i og med, at homoseksuelle nu får mulighed for at adoptere et barn.

For svenske homoseksuelle par kommer stort set de samme krav til at gælde som for gifte par, der ønsker at adoptere et barn. Forholdet skal være stabilt og seriøst, og de kommende forældre skal være modne og ansvarsbevidste. Des-uden skal barnet have mulighed for at omgås både mænd og kvinder.

Riksdagens beslutning indebærer også, at en homoseksuel partner får lov til at adoptere den anden partners eventuelle børn.

Homoseksuelle forældrepar får desuden ret til børnepenge fra det offentlige.

/ritzau/TT