To strategier deler verden: Lev med virussen eller udryd den

Mens Europa og USA håber at kunne leve med coronavirus, som vi nu lever med influenza, har New Zealand og Australien succes med at udrydde den. De faldende smittetal åbner et vindue i Europa, der kan sadle om nu, siger internationale eksperter

Udsigten til en konstant muterende virus, der kan underminere effektiviteten af vaccinerne, har rejst en fornyet international debat om, hvorvidt verden skal satse på at udrydde virussen i stedet for at lære at leve med den.
Udsigten til en konstant muterende virus, der kan underminere effektiviteten af vaccinerne, har rejst en fornyet international debat om, hvorvidt verden skal satse på at udrydde virussen i stedet for at lære at leve med den. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix.

Er det lyset for enden af tunnelen? For femte uge i træk faldt smittetallene i Europa i den forgangne uge, og for første gang siden september er der færre end en million nye europæere, der er blevet smittet med coronavirus på en uge.

Og det er ikke kun Europa, der mærker grebet løsne sig. Kurven over nye smittede i verden viser et stejlt fald siden midten af januar, og globalt har der ikke været så få nye tilfælde siden oktober.

”Men hvis vi ikke fortsætter med at bekæmpe virussen på alle fronter, vil den komme rasende tilbage,” lød advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ved et pressemøde forleden.

Især den britiske mutation af coronavirus, der spredes hurtigere og er mindre modtagelig for de eksisterende vacciner, ligger og lurer og har allerede gjort nordtyske Flensborg til et hotspot, som siden i lørdags har været genstand for nye, restriktive tiltag med udgangsforbud mellem klokken 21 og klokken fem.

Udsigten til en konstant muterende virus, der kan underminere effektiviteten af vaccinerne, har rejst en fornyet international debat om, hvorvidt verden skal satse på at udrydde virussen i stedet for at lære at leve med den. En global underskriftindsamling er blevet lanceret af en såkaldt zero covid-alliance, der vil overbevise regeringerne om i stedet at satse på at udrydde virussen.

”Europa og USA risikerer at blive en slags coronapandemiens bananrepublikker,” advarer Renaud Piarroux, fransk ekspert i smitsomme sygdomme, om i dagbladet Le Monde.

Debatten splitter også eksperterne i Storbritannien, hvor et flertal stadig står fast på, at det ikke er nødvendigt at udrydde virussen, når bare smitten er under kontrol, og der er effektiv behandling til de patienter, som alligevel bliver syge af covid-19.

”Vi har levet med virusser i årtusinder, og det vil vi også gøre med corona,” siger professor Robert Dingwall, der sidder i et udvalg, som rådgiver den britiske regering om nye virustyper, til BBC.

Hans kollega, Devi Sridhar, der er ekspert i offentlig sundhed ved universitetet i Edinburgh, er lodret uenig.

”Med mindre vi udrydder virussen, vil den mutere igen og gøre vaccinerne ineffektive. Mere end nogensinde tidligere står det klart, at vi bliver nødt til at udrydde virussen med en proaktiv strategi,” skriver Devi Sridhar i avisen The Guardian.

”Der er to strategier i verden,” bekræfter professor Antoine Flahaut, der leder institut for global sundhed ved universitetet i Genéve.

Især New Zealand og Australien har haft succes med at holde virussen ude af landet på samme måde som for eksempel Taiwan og Sydkorea.

”De har fra starten haft et forspring takket være tidlig brug af masker og testning,” siger han og medgiver, at de nævnte lande desuden har en geografisk fordel som øer eller halvøer.

”Men Vietnam og Thailand har fulgt samme strategi med smittekontrol ved grænserne, og for eksempel New Zealand og Australien slår nu ned på de mindste udbrud af smitte med lokale nedlukninger, effektive tests, opsporing og isolation, hvor de europæiske lande accepterer en langt højere tærskel, før der indføres restriktioner,” siger Antoine Flahaut.

Norge og især Island befinder sig midt imellem Asien og resten af Europa med strategier, der også sigter mod at slå virussen ned.

Lars Jørgen Østergaard er ledende overlæge fra Aarhus Universitetshospital og har siddet i det ekspertpanel, som netop har gransket de danske myndigheders håndtering af coronaudbruddet. Han mener ikke, det er realistisk at udrydde virus helt i Europa.

”Hvis vi kan tage ved lære af noget af det, disse lande gør, så skal vi selvfølgelig det. Og vi benytter jo allerede visse former for regional nedlukning. Men en eradikationsstrategi (udryddelse af virussen, red.) er vanskelig i Europa, hvor vi generelt er mere økonomisk afhængige af international udveksling, og vi kan ikke kontrollere grænserne så nemt som Australien og New Zealand. Også Norge drager formentlig fordel af sine store, tyndt befolkede områder. Og de lave tal i Australien og New Zealand kan skyldes, at det er sommer hos dem,” siger Lars Jørgen Østergaard.

Antoine Flahaut mener heller ikke, at udryddelse er den bedste strategi.

”Men med de faldende smittetal har vi netop nu et vindue, hvor det kunne være muligt at skifte spor. Vi bør i det mindste have en offentlig debat om det,” mener den franske forsker.