Prøv avisen

Den eneste tilbageværende abortklinik i Missouri får foreløbig lov til at forblive åben

Formanden for Planned Parenthood, Leana Wan, kalder dommerens afgørelse en ”sejr for kvinder i Missouri”, men hun erkender samtidig, at sagen langt fra er afsluttet. Næste skridt er en høring i morgen. Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

En abortklinik i den amerikanske delstat Missouri stod til lukning, men blev reddet af domstol. Kampen om abort intensiveres dog stadig i flere delstater

Den eneste tilbageværende abortklinik i den midtvestlige delstat Missouri får alligevel lov til at forblive åben. En dommer afgjorde sent fredag, at klinikkens tilladelse til at udføre aborter, som udløb ved midnat samme dag, midlertidigt kan forblive gyldig. Hvis dommeren havde undgået at blande sig til fordel for klinikken, ville Missouri i lørdags være blevet den første amerikanske delstat siden 1974 uden en eneste abortklinik.

Missouris sundhedsmyndighed havde nægtet at forny klinikkens aborttilladelse med den begrundelse, at en rutinemæssig inspektion af klinikken afslørede ”talrige overtrædelser af delstatens love og vedtægter”. Familieplanlægningsgruppen Planned Parenthood, der opererer klinikken i byen St. Louis, har afvist anklagerne som værende ubegrundede og politisk motiverede og har lagt sag an mod Missouris sundhedsmyndigheder.

Det er denne sag, som i fredags sikrede klinikken en midlertidig udsættelse.

Formanden for Planned Parenthood, Leana Wan, kalder dommerens afgørelse en ”sejr for kvinder i Missouri”, men hun erkender samtidig, at sagen langt fra er afsluttet. Næste skridt er en høring i morgen.

Det retslige slagsmål er en del af en større strid om abortretten i Missouri. Antallet af abortklinikker i delstaten er takket været stadig skrappere lovgivning faldet fra otte i 2012 til blot en enkelt i dag, og for mindre end to uger siden underskrev den republikanske guvernør, Michael Parson, en lov, der kriminaliserer provokerede aborter efter den ottende graviditetsuge uden undtagelser for voldtægt eller incest.

Billedet er det samme i flere andre socialt konservative delstater. I torsdags underskrev Louisianas guvernør en lov, der forbyder provokerede aborter efter det tidspunkt, hvor fosterets hjertelyd kan opfanges, hvilket sker i omkring sjette graviditetsuge. Mindst fire andre socialt konservative delstater har inden for den seneste tid vedtaget lignende love, mens sydstaten Alabama er gået et skridt videre med en lov, der direkte kriminaliserer næsten alle aborter. Ingen af disse love ventes dog at træde i kraft, idet de er i modstrid med den amerikanske højesterets kendelser på området og derfor er genstand for et hav af retssager.

Højesteretsafgørelsen ”Roe mod Wade” sikrede i 1973 amerikanske kvinder retten til abort, indtil fosteret er levedygtigt uden for livmoderen, hvilket er cirka 24. svangerskabsuge. De enkelte delstater har dog mulighed for at begrænse denne rettighed med lokale lovgivninger, så længe de ikke pålægger den abortsøgende kvinde en ”unødig byrde”.

Ifølge forskningsgruppen Guttmacher Institute er der foruden Missouri i dag fem øvrige amerikanske delstater, hvor der kun findes en enkelt abortklinik.