Stridbar topdommer sætter sin tro over lovgivningen

Roy Moore er kendt i USA som 'De Ti Bud'-dommeren. Nu er han igen i vælten for at trodse lovliggørelsen af homoægteskaber i Alabama

Roy Moore, højesteretsformand i den amerikanske delstat Alabama, blev landskendt, da han i 2001 fik to og et halvt tons tungt granitmindesmærke af De Ti Bud opstillet i retsbygningen i Alabamas delstatshovedby, Montgomery.
Roy Moore, højesteretsformand i den amerikanske delstat Alabama, blev landskendt, da han i 2001 fik to og et halvt tons tungt granitmindesmærke af De Ti Bud opstillet i retsbygningen i Alabamas delstatshovedby, Montgomery. Foto: Jeff Haller / New York Times.

Alabama i USA's bibelbælte er blevet åsted for et stort juridisk og værdipolitisk slag, efter at delstatens magtfulde øverst placerede dommer, den højrekristne højesteretsformand Roy Moore, sent i søndags amerikansk tid trodsede en føderal retskendelse og i 11. time forbød Alabamas skifteretsdommere at udstede vielsesattester til homoseksuelle par.

Forbuddet har skabt kaos i Alabama, der i mandags skulle være blevet den 37. delstat i USA til at anerkende ægteskaber mellem mennesker af samme køn, efter at en forbundsdommer i januar erklærede delstatens forbud mod den slags vielser ugyldig. Mens nogle skifteretsdommere i Alabamas store byer ignorerede Roy Moores forbud og begyndte at vie homoseksuelle par, nægtes brudepar de fleste andre steder samme rettighed, og hele USA's øjne er nu rettet mod delstaten og dens egenrådige topdommer.

Alabama er kendt for sin sociale konservatisme og har ofte før været et af de sidste steder i USA til at acceptere sociale forandringer, der fejer hen over resten af landet. Eksempelvis nægtede del-staten længe at ophæve race-adskillelsen i skolerne, og den var i 2000 den sidste i USA til at omstøde sit forbud mod racemæssigt blandede ægteskaber.

At det netop er Roy Moore, der står bag det seneste oprør mod forbundsregeringen, kommer ikke som nogen overraskelse i USA, hvor den 67-årige dybt troende sydstatsbaptist er berømt - eller berygtet - som en kompromisløs kulturkriger.

Roy Moore blev for alvor landskendt, da han i 2001 fik to og et halvt tons tungt granitmindesmærke af De Ti Bud opstillet i retsbygningen i Alabamas delstatshovedby, Montgomery. Monumentet blev genstand for en veritabel kulturkrig, da borgerrettighedsgrupper klagede over, at det krænkede forfatningens forbud mod sammenblanding af kirke og stat, mens højrekristne aktivister forsvarede Roy Moore, der fik tilnavnet ”De Ti Bud-dommeren”.

Roy Moore nægtede at efterkomme en forbundsdomstols krav om at fjerne monumentet, og det førte til, at han i 2003 blev afsat fra sin post som formand for Alabamas højesteret af delstatens etikkommission. I USA er dommere imidlertid folkevalgte, og Alabamas vælgere genvalgte Roy Moore til stillingen i 2012 efter en valgkamp, hvor han blandt andet erklærede sig som tilhænger af kreationismen (troen på, at Jorden blev skabt af en guddommelig kraft) og hævdede, at evolutionsteorien har ”forvrænget vores måde at tænke på”.

Den aktuelle konflikt i Alabama vil nu føre til flere juridiske slåskampe.

I et interview med tv-stationen NBC holder Roy Moore fast i sit argument om, at forbundsdomstolene ingen ret har til at tvinge Alabama - hvor 81 procent af befolkningen i 2006 stemte ja til et forbud mod homoseksuelle ægteskaber - til at udvide definitionen af et ægteskab.

”USA's distriktsdomstole har ingen magt eller myndighed til at omdefinere ægteskab. Når først du begynder at omdefinere ægteskab, det er den ultimative magt. Ville det omstøde incestlove? Bigami? Flerkoneri? Hvor langt vil de gå?”, spørger han.