Prøv avisen

Sudans diktator har fået sparket af hæren

”De faldt, vi vandt,” sang folkemængden ved udsigten til, at 30 års diktatur under en af verdens mest brutale og forhadte diktatorer er slut. Omar al-Bashir har holdt Sudan i et jerngreb, siden den daværende oberst tog magten ved et militærkup i 1989. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Et af verdens ældste diktaturer vakler, efter at Sudans krigsforbrydersigtede præsident Omar al-Bashir er sat i husarrest. Jubler befolkningen for tidligt?

Der var jubelscener i Sudans hovedstad, Khartoum, fra morgenstunden i går efter den overraskende melding om, at præsident Omar al- Bashir var trådt tilbage 30 år efter at have kuppet sig til magten. Ifølge oppositionen sidder Sudans diktator nu i husarrest, og landets forsvarsminister, general Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, har meddelt på nationalt tv, at forfatningen er ophævet, og at et militærråd vil styre landet i en overgangsfase inden et nyvalg om to år.

Der var meldinger om, at soldater angreb den afgåede præsidents magtfulde Islamiske Bevægelse, som er en udbrydergruppe fra Det Muslimske Broderskab, og at dens ledere også sidder i husarrest, hvorimod alle politiske fanger ifølge Sudans nationale sikkerhedstjeneste nu vil blive løsladt.

Soldater blev fejret som helte i gaderne, mens militære køretøjer blev kørt i stilling på strategiske steder i hovedstaden. Dagen igennem voksede menneskemængden foran forsvarsministeriet, som de seneste seks dage har været centrum for fredelig sit in-protester, og titusinder af mennesker dansede, sang og vajede med sudanske flag.

”De faldt, vi vandt,” sang folkemængden ved udsigten til, at 30 års diktatur under en af verdens mest brutale og forhadte diktatorer er slut.

Omar al-Bashir har holdt Sudan i et jerngreb, siden den daværende oberst tog magten ved et militærkup i 1989. Oppositionsledere, studerende og menneskerettighedsforkæmpere er blevet fængslet uden dom eller idømt pisk eller stening i henhold til sharia-loven.

Eksempelvis blev den kvindelige journalist Lubna Ahmed al-Hussein i 2009 sammen med 12 andre kvinder idømt 40 piskeslag for at have været klædt i bukser, og 2012 vakte det international vrede, da en ung mor blev dømt til døden ved stening efter anklager om utroskab.

Bashir har desuden det seneste årti været lagt på is af Vesten, da Den Internationale Straffedomstol, ICC, i Haag har efterlyst ham for krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans Darfur-provins, hvor op imod 400.000 mennesker blev dræbt under militærets hårde fremfærd mod oprørere fra 2003 til 2010.

Sudan gav ly til Osama bin Laden i 1990’erne, og i 2007 indførte USA sanktioner på grund af fremfærden i Darfur. Siden 2017 er sanktionerne dog blevet lempet, og EU har samarbejdet med regimet om begrænsning af migration.

”Vi har ventet på dette øjeblik i 30 år. Det var en drøm, som vi ikke troede ville gå i opfyldelse. Det har været en fuldstændig fredelig revolution, der viser, at landet har et stærkt og lovende civilsamfund,” siger bladtegneren Khalid Albaih, som lever i eksil i Danmark.

Det er Bashirs tidligere allierede i hæren, der har bragt diktatoren til fald ved at skifte side efter næsten fire måneders protester, som begyndte i december med meddelelsen om, at lavere offentlige tilskud ville betyder en tredobling af priserne på brød. Landet er ramt af korruption og har været i økonomisk krise, især efter tabet af en tredjedel af territoriet og de vigtigste olieressourcer oven på Sydsudans uafhængighed i 2011.

Vendepunktet kom i tirsdags, da de væbnede styrker begyndte at beskytte demonstranterne mod sikkerhedsstyrkerne, som var forblevet tro med præsidenten og forsøgte at sprede demonstranterne med tåregas.

Spørgsmålet er nu, om de nye militære magthavere vil overdrage magten til en civil regering eller holde fast i regeringsmagten.

”Sudan vil næppe ende i samme kaotiske situation som Libyen, og der er ikke de samme geopolitiske interesser på spil som i Syrien. Men landet vil næppe heller udvikle sig i samme demokratiske retning som Tunesien efter det arabiske forår. Præcist til hvilken side, landet vil vippe, er der ingen fingerpeg om endnu,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og specialist i Sudan, Luke Patey.