Sudans krigsherrer indgår ny våbenhvile midt i dødelige angreb

Våbenhvileaftaler er blevet indgået og brudt på stribe i Sudan. Nu prøver de stridende parter igen fra søndag.

Sort røg ses her stige op fra et marked i Omdurman i Khartoum efter et angreb i midten af maj.
Sort røg ses her stige op fra et marked i Omdurman i Khartoum efter et angreb i midten af maj. Foto: Video Obtained By Reuters/Reuters.

Sudans stridende parter er nået til enighed om en tre dage lang våbenhvile, der skal begynde søndag morgen klokken seks.

Det oplyser amerikanske og saudiarabiske mæglere sent lørdag aften.

- De to sider er blevet enige om, at de i våbenhvileperioden vil afholde sig fra angreb og brug af krigsfly, droner og artilleribombardementer, oplyser mæglerne i en erklæring udsendt af det saudiarabiske udenrigsministerium.

Derudover vil de stridende parter i de 72 timer afholde sig fra at forstærke deres positioner, sætte flere styrker ind samt forsøge at opnå militære gevinster, tilføjes det.

- De er også blevet enige om at tillade bevægelsesfrihed og levering af humanitær hjælp i hele Sudan, står der i erklæringen.

Meldingen kommer, efter at der tidligere på dagen blev meldt om intensiverede kampe og dødelige luftangreb i hovedstaden Khartoum.

I Khartoum blev 17 civile, heriblandt fem børn, dræbt i en række luftangreb lørdag, oplyser en borgerrettighedsgruppe.

Imens beretter læger i Tchad om hundredvis af sårede fra den vestlige Darfur-provins i Sudan, som søger behandling i nabolandet.

I løbet af den to måneder lange krig i Sudan er der blevet indgået og brudt adskillige aftaler om våbenhvile.

Da et tidligere forsøg på en våbenhvile faldt til jorden i slutningen af maj, indførte USA sanktioner mod begge de krigsførende generaler, Abdel Fattah al-Burhan og Mohamed Hamdan Daglo - bedre kendt som Hemedti.

General Abdel Fattah al-Burhan er leder af Sudans hær og landets de facto-præsident, mens general Hemedti er leder af den paramilitære gruppe RSF.

En 24 timers våbenhvile fra 10. til 11. juni gav indbyggerne i Khartoum et kort pusterum fra de mange luftangreb og artilleribeskydninger, som har hærget hovedstaden siden midten af april.

Kampene blev genoptaget, ti minutter efter at våbenhvilen var ophørt.

/ritzau/AFP