Prøv avisen

En britisk mand kendt som ”superspreder” viser, hvor let coronavirus kan spredes globalt

En meget rejsende britiske forretningsmand blev smittet i Singapore, tog på skiferie med venner i de franske alper og hjem til engelske Brighton. Manden selv er nu erklæret rask, men undervejs smittede han mindst 11 andre personer

En britisk forretningsmand i 50’erne er blevet udpeget som en såkaldt ”superspreder” af coronavirus.

Han er af de britiske sundhedsmyndigheder identificeret som manden, der ufrivilligt har smittet 11 af de 12 kendte smittede britiske personer. Den sidste er på et krydstogtsskib i Japan. Derudover er en kinesisk studerende og hans mor indlagt med smitten i York.

Britiske sundhedsmyndigheder har haft travlt med at kortlægge mandens færden, siden han i sidst i januar var på en konference i Singapore, hvor en anden deltager kom fra den kinesiske by Wuhan – stedet hvor virussen brød ud.

Fra Singapore tog den britiske mand fire dage på besøg hos venner på det franske skisportssted Les Contamines-Montjoie i Alperne og derefter hjem til engelske Brighton.

Først der blev han gjort opmærksom på, at hans kinesiske kollega havde fået konstateret coronavirus.

Manden, som også er spejderleder, isolerede sig i sit hjem, fordi han havde lette influenzasymptomer, kontaktede sundhedsvæsenet, og blev indlagt i isolation.

Tirsdag formiddag kunne hans arbejdsgiver, energivirksomheden Servomex, udsende en meddelelse om, at manden, som de navngiver som c nu er erklæret fri for sygdommen.

Men undervejs har han altså smittet mindst 11 andre. De fleste i Frankrig, hvor fire voksne og en ni-årig dreng fik konstateret sygdommen. Fire andre fik konstateret sygdommen, efter de var rejst fra Frankrig til Mallorca. To af de andre fra den franske skihytte var allerede rejst hjem til Brighton, hvor de er praktiserende læger, og de er nu også konstateret smittet.

Som konsekvens har de britiske sundhedsmyndigheder lukket to lægehuse i den sydengelske by. De to lægehuse er nu blevet desinficeret af professionelle rengøringsfolk.

”Så snart vi havde identificeret dem, rådede vi dem til at isolere sig selv. Vi arbejder nu hårdt på at identificere alle de patienter, som de har været i kontakt med, samt andre ansatte på lægehusene,” siger lægelig direktør Yvonne Doyle fra sundhedsstyrelsen Public Health England til avisen The Times.

Sagen er ekstra presserende, fordi coronavirus er farligere for folk, der er svækket af andre lidelser.

Ydermere er fem ansatte fra Brighton-pubben The Grenadier, hvor forretningsmanden var to timer, da han kom hjem fra Frankrig, frivilligt gået i isolation.

Sagen illustrerer, hvor lidt der skal til i en globaliseret verden, før end personer bringer smitte rundt til andre.

Professor Peter Piot fra London School of Hygiene and Tropical Medicine er en af verdens førende eksperter i epidemier. Han identificerede ebolavirussen og aids i Afrika. Han kalder spredningen af coronavirus for alarmerende, og siger, at den kan vise sig at være mere farlig end ebolavirus.

”Der er en større trussel på grund af måden, som den spredes på. Antallet af mennesker der bliver ramt er større, og den dræber også flere,” siger Peter Piot til avisen Daily Mirror.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kaldte i går udbruddet af coronavirus i Kina for en ”meget alvorlig trussel mod resten af verden”. WHO sagde også, at virusset nu har fået et navn, nemlig covid-19.

Virusset blev identificeret i Kina den 31. december. Det har siden dræbt over 1000 mennesker og inficeret over 42.000.