Prøv avisen

Superstorm plager præsidentvalg i New York

Løjtnant Lauana Dupigny ved stemmeboksen i New York i dag. Nu truer endnu en storm storbyen, og det midt under stemmeafgivelserne. - Foto: HANDOUT Denmark

Tusinder af vælgere mærker eftervirkningerne af superstormen Sandy i form af forvirring og lange valgkøer

Stormplagede indbyggere i områderne omkring New York og New Jersey blev mødt af lange køer og en vis grad af forvirring, da de tirsdag ville stemme ved det amerikanske præsidentvalg.

Myndighederne i de regioner, hvor den såkaldte superstorm Sandy raserede i sidste uge, stod over for store udfordringer på valgdagen.

Bygninger, som skulle have været brugt som valglokaler, var blandt de tusinder, der blev ødelagt, da Sandy smadrede ind mod den amerikanske østkyst for otte dage siden.

I mange områder ligger der stadig både vand, mudder og murbrokker, som forhindrer folk i at stemme ved deres sædvanlige valgsteder.

LÆS OGSÅ: Ivrige vælgere venter i timevis
I både New York og New Jersey kæmpede myndighederne for at hjælpe de vælgere, der er fordrevne fra deres hjem på grund af oversvømmelser, og som for hundredtusinders vedkommende stadig mangler både elektricitet i deres huse og benzin til deres biler.

I New Jersey får mange vælgere derfor lov at stemme via fax eller e-mail.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, har givet newyorkerne lov til at stemme hvor som helst i byen, hvis de kan præsentere en skriftlig erklæring på, at de skal stemme et andet sted end normalt.

Men hans beslutning lod til at skabe en del forvirring blandt de valgtilforordnede ved byens valgsteder, og flere steder var der meldinger om, at de elektroniske stemmemaskiner ikke ville godtage stemmesedlerne fra de fordrevne, skriver New York Times.

Ved en skole i New York-bydelen Greenwich Village var der lange køer fra morgenstunden, selv om skolen egentlig kun var valgsted for de mennesker, der er midlertidigt hjemløse på grund af superstormen Sandy.

- Alle kommer ind alle steder fra, siger en republikansk valgtilforordnet til tv-stationen CNN.

- Det er lidt vanvittigt lige nu.