Prøv avisen

Svag May får fjender til at lugte blod

Storbritanniens premierminister, Theresa May, er presset både inden- og udenrigspolitisk for at få styr på forhandlingerne om den britiske EU-exit. Foto: /ritzau/AP/John Stillwell

Den britiske premierminister, Theresa May, har indledt vigtig etape i det indenrigspolitiske brexit-forløb. May er svækket, og det vil modstandere udnytte.

Hun har ikke mange gode kort tilbage på hånden, Theresa May.

To af hendes ministre er røget inden for de seneste uger. Flere fra hendes eget parti overvejer angiveligt at afsætte hende. Og sidst - men absolut ikke mindst - bygger hendes konservative mindretalsregering på et spinkelt flertal.

Den cocktail får den britiske premierministers modstandere til at lugte blod i debatten om vilkårene for Storbritanniens kommende udtræden af EU.

Tirsdag begyndte parlamentet i London en vigtig debat om den centrale lovgivning på området, der er sprængfarligt i britisk politik. Debatten, hvis omdrejningspunkt er et enormt lovkatalog, som skal forvandle EU-lov til britisk lov, fortsætter onsdag.

På forhånd havde medlemmer af det britiske underhus ifølge BBC fremsat over 470 ændringsforslag på i alt 186 sider til det, regeringen har lagt frem.

Og tirsdag stod det klart, at både oppositionen og visse folk i Mays eget parti kræver indrømmelser inden for brexit-juraen.

Det er særligt en lille håndfuld ting, der vækker bekymring.

En af dem er, at det i regeringens forslag ikke er indskrevet, at parlamentet skal have lov til at stemme om den aftale, som regeringen forhandler sig frem til med EU.

Ifølge The Guardian var det for skeptikerne ikke nok, at den britiske brexit-minister, David Davis, mandag sagde, at parlamentet får mulighed for enten at godkende eller forkaste aftalen. De vil have det nedfældet på papir og ikke lade sig nøje med et mundtligt løfte.