Prøv avisen

Svag May får fjender til at lugte blod

Storbritanniens premierminister, Theresa May, er presset både inden- og udenrigspolitisk for at få styr på forhandlingerne om den britiske EU-exit. Foto: /ritzau/AP/John Stillwell

Den britiske premierminister, Theresa May, har indledt vigtig etape i det indenrigspolitiske brexit-forløb. May er svækket, og det vil modstandere udnytte.

Hun har ikke mange gode kort tilbage på hånden, Theresa May.

To af hendes ministre er røget inden for de seneste uger. Flere fra hendes eget parti overvejer angiveligt at afsætte hende. Og sidst - men absolut ikke mindst - bygger hendes konservative mindretalsregering på et spinkelt flertal.

Den cocktail får den britiske premierministers modstandere til at lugte blod i debatten om vilkårene for Storbritanniens kommende udtræden af EU.

Tirsdag begyndte parlamentet i London en vigtig debat om den centrale lovgivning på området, der er sprængfarligt i britisk politik. Debatten, hvis omdrejningspunkt er et enormt lovkatalog, som skal forvandle EU-lov til britisk lov, fortsætter onsdag.

På forhånd havde medlemmer af det britiske underhus ifølge BBC fremsat over 470 ændringsforslag på i alt 186 sider til det, regeringen har lagt frem.

Og tirsdag stod det klart, at både oppositionen og visse folk i Mays eget parti kræver indrømmelser inden for brexit-juraen.

Det er særligt en lille håndfuld ting, der vækker bekymring.

En af dem er, at det i regeringens forslag ikke er indskrevet, at parlamentet skal have lov til at stemme om den aftale, som regeringen forhandler sig frem til med EU.

Ifølge The Guardian var det for skeptikerne ikke nok, at den britiske brexit-minister, David Davis, mandag sagde, at parlamentet får mulighed for enten at godkende eller forkaste aftalen. De vil have det nedfældet på papir og ikke lade sig nøje med et mundtligt løfte.

Davis har dog understreget, at parlamentarikerne ikke på noget tidspunkt får mulighed for at annullere Storbritanniens EU-exit eller at beordre regeringens repræsentanter tilbage til forhandlingsbordet.

En anden bekymring hos blandt andre den konservative politiker og tidligere statsadvokat Dominic Grieve er, at regeringen i loven vil fastslå, at briterne forlader EU som planlagt 29. marts 2019.

Grieve frygter, at det vil fjerne enhver mulighed for at udskyde udtrædelsen, hvis det skulle blive nødvendigt og være muligt.

Endelig fremhæver nyhedsbureauet Reuters, at regeringen vil give sig selv lov til at ændre ordlyden i EU-love, når de skal skrives ind i britisk lov. Regeringen mener, at det eksempelvis kan være nødvendigt, hvis en EU-institution nævnes i en lov, men efter brexit skal erstattes af navnet på en britisk myndighed.

Kritikere frygter, at det giver regeringen mulighed for at ændre lovgivning uden parlamentets godkendelse.

Theresa Mays regerings flertal er så spinkelt, at blot syv personer i det 650 sæder store underhus skal trække støtten, før hun kommer i mindretal.

Ifølge BBC er der dog ikke i denne uge udsigt til afstemninger, hvor regeringen risikerer at komme i problemer. Men det kan ske i december, hvor op mod 20 konservative politikere angiveligt overvejer at gå sammen med oppositionspartier ved afstemninger om væsentlige ændringsforslag til brexit-loven.

I forvejen er EU ikke tilfreds med, hvordan processen skrider frem.

Tirsdag og onsdag er de to første af i alt otte dages planlagt debat om brexit i det britiske parlament i indeværende fase, der ventes afsluttet inden jul.

/ritzau/