Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Svensk debat spidser til inden valgdagen

Debatten om indvandring har i mere end én forstand skabt stor debat før valget i Sverige søndag. Især med en opsigtsvækkende afstandtagen fra svensk tv's side.

De svenske partiledere var samlet til en sidste, stor tv-debat fredag aften på Sveriges svar på DR, SVT, da spørgsmålet om, hvordan Sverige bedst integrerer sine indvandrere, tog en overraskende drejning.

Ikke så meget på grund af indholdet i debatten. Nok gik bølgerne højt mellem Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, og Centerpartiets leder, Annie Lööf.

Åkesson sagde, at mange indvandrere "ikke er svenskere" og ikke "passer ind i Sverige". Det fik Lööf til at slå næven i bordet og sige fra.

- Hvordan er det, du udtrykker dig, udbrød hun vredt.

Efter debatten var hun skuffet over de andre partiledere, der deltog i debatten på SVT.

- Jeg ville ønske, at flere partiledere havde stået op for anstændigheden og slået næven i bordet, sagde Lööf til nyhedsbureauet TT.

Det gjorde de andre partiledere ikke - men det gjorde til gengæld SVT's debatleder, Martina Nord, som umiddelbart efter debatten tog afstand fra Åkessons "groft generaliserende" udtalelser.

Det er højst usædvanligt, at SVT tager denne afstand til en politisk udtalelse, og sagen har vakt stor debat.

Flere danske medieforskere og kommentatorer mener, at SVT's udmelding kan ses som indblanding i valget.

- Jeg tror ikke, at det var særlig fornuftigt at gøre det to dage før et valg. Også selv om at SVT gerne vil tage afstand og er bange for at komme til at stå juridisk og moralsk til ansvar for nogle meget hårde udtalelser, vurderer medieforsker Lars Kabel, der er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Hans kollega Frands Mortensen fra Aarhus Universitet, mener ligeledes, at SVT burde have forholdt sig neutrale.

- Denne her afstandtagen var klart en stillingtagen til nogle politiske udsagn, som indgår i en aktuel valgkamp. På den måde kommer SVT til at blande sig i valgkampen, siger han.

SVT's divisionschef Anne Lagercrantz mødtes lørdag formiddag med Sverigedemokraternes pressechef, som kræver en undskyldning.

Men SVT-chefen siger efter mødet, at tv-stationen ikke har noget at undskylde.

Lagercrantz henviser til den såkaldte demokratiparagraf i svensk presselovgivning, der siger, at programmer skal være præget af "den demokratiske styreforms grundidéer og princippet om alle menneskers lige værd".

- Vi har en radio- og tv-lov i Sverige, og vores vurdering er, at der var behov for en afstandtagen, siger hun.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, betegner debattens efterspil som "ulykkeligt" og beklager SVT's stillingtagen.

- Det er ulykkeligt, at man gav SD en offerkåbe så få dage før valget, siger hun til Expressen.

/ritzau/