Prøv avisen

Svensk id-kontrol kan skabe dominoeffekt og lukke Europa

Siden den svenske rigsdag i midten af december besluttede at indføre id-kontrol, er kritikken vokset, erhvervslivet har advaret om alvorlige konsekvenser for Øresunds-samarbejdet, og pendlere kan se frem til markant længere rejsetid. Foto: Scanpix

Når Sverige fra på mandag afviser flygtninge uden id-papirer fra indrejse, kan det få flere lande til at følge trop. Migrationsforskere vurderer, at grænselukningerne vil sætte pres på for en fælles europæisk flygtninge-fordeling

Inden for kort tid kan både Europas indre og ydre grænser blive lukket for asylsøgere uden id og dermed også få Tyrkiet til at lukke grænsen til Syrien. En udvikling, der kan tvinge de splittede europæiske stats- og regeringsledere til at enes om en fælles aftale om fordelingen af de mange flygtninge, der sidste år slog rekord flere steder på kontinentet.

Det vurderer migrationsforskere kan blive konsekvensen, når Sverige i overmorgen indfører id-kontrol på bus og tog, så kun mennesker med gyldige papirer vil kunne rejse ind i landet og søge om asyl, med mindre de rejser ulovligt ind eller krydser den norske eller finske grænse. På færgerne er der allerede krav om, at passagerer skal vise gyldigt id.

Joakim Ruist, der er migrationsforsker ved Göteborgs universitet, mener, at man helt burde ophæve retten til at søge asyl i Europa og i stedet fordele asylsøgere allerede i nærområderne i Mellemøsten.

”Jeg tror, den svenske kontrol vil sætte en sneboldeffekt i gang, hvor flere lande hurtigt følger efter. Selvom det bliver ubehageligt og måske umiddelbart føles forkert, kan det blive det afgørende skridt for en ny politisk model på asylområdet i Europa og i sidste ende skabe en mere human behandling af mennesker på flugt,” siger han.

Siden den svenske rigsdag i midten af december besluttede at indføre id-kontrol, er kritikken vokset, erhvervslivet har advaret om alvorlige konsekvenser for Øresunds-samarbejdet, og pendlere kan se frem til markant længere rejsetid.

Ruist har dog ikke meget tilovers for kritikken og peger på, at den pressede svenske regering har været nødt til at reagere på, at landet alene i oktober og november modtog næsten 76.000 asylsøgere.

”Folk klager over, at det er inhumant at afvise folk, men der er nærmest ingen, der peger på alternativer. Kritikken er hyklerisk, for det eneste, der vil give en sikrere flugtrute og bedre behandling, er, at man lukker grænserne og i stedet fordeler folk fra lejrene i nærområderne,” siger han.

Lisa Pelling, der er migrationsforsker ved den venstreorienterede svenske tænketank Arena Idé, vurderer, at Sveriges id-kontrol vil lukke syriske flygtninge inde i det krigshærgede land.

”Konsekvensen på kort sigt bliver, at EU's grænser lukker som dominobrikker. Tyskland og Danmark lukker, det fortsætter helt til Grækenland, og til sidst er jeg overbevist om, at Tyrkiet også lukker. Det ender med at holde folk indespærret i Syrien og vil forværre blodbadet, fordi folk ikke kan komme væk,” siger hun.

Pelling mener modsat Ruist ikke, at EU skal suspendere asylretten, men at lukningen af Europa kan blive den afgørende faktor for en fælles flygtningepolitik.

”Hvis man lukker folk inde i Syrien, vil situationen eskalere, og det vil udstille, at man ikke længere kan lukke øjnene for det akutte behov for et fælles system, der fungerer,” vurderer hun.

Den udlægning bakker Christian Groes, der er migrationsforsker ved Roskilde Universitet, op om.

”Hvis flygtningestrømmen fortsætter med samme kraft fra foråret, kan det betyde, at der bliver konsensus om en fælles patruljering af Europas ydre grænser. Det betyder også, at man er tvunget til en ny måde at tænke asyl på, og i stedet for at tage imod i de enkelte lande kan det ende med, at man i fællesskab tager imod,” siger han.