Svensk journalistik om MeToo ransages efter teaterdirektørs selvmord

Den afdøde svenske teaterchef Benny Fredriksson blev af Aftonbladet anklaget for at have skabt en ”tavshedskultur” på Stockholms Stadsteater. Nu bliver avisens artikler stærkt kritiseret af det svenske pressenævn efter teaterchefens selvmord sidste år

Han skulle have presset en skuespiller til at få en abort, udsat en medarbejder for sexchikane, have udvist en uberegnelig og hård ledelsesstil samt skabt en ”tavshedskultur” på landets største teater. Det var nogle af anklagerne mod den daværende chef for Stockholms Stads- teater, Benny Fredriksson, som kom frem, efter at den globale MeToo-bevægelse om seksuelle overgreb og tavshedskultur fik vind i sejlene i efteråret 2017.

Sveriges største avis Aftonbladet skrev en række artikler om disse anklager, men det var kun en ud af 40 kilder bag beskyldningerne, der valgte at stå frem med navn. Få dage efter at artiklerne blev bragt i december 2017, gik Benny Fredriksson af som teaterchef. Få måneder senere den 17. marts 2018 begik Benny Fredriksson selvmord i Sydney i Australien. Han var taget med sin hustru, operasangeren Anne Sofie von Otter, på verdensturné.

Anne Sofie von Otter gav hurtigt udtryk for, at hun bestemt mente, at anklagerne var falske, og at de havde drevet hendes mand til at tage sit eget liv. Hun og parrets to sønner klagede til den svenske presseombudsmand, som sendte den videre til pressenævnet.

Godt og vel et år efter Benny Fredrikssons selvmord går det svenske pressenævn nu hårdt i rette med Aftonbladet. Avisen havde forbrudt sig groft imod god presseskik, da anklagerne ikke var ordentligt dokumenterede. Afton-posten havde ikke undersøgt anklagerne grundigt nok og havde derfor ikke grundlaget for at bringe artiklerne, lød det for nylig i den alvorlige kritik.

Den afdøde teaterchefs hustru er tilfreds med afgørelsen fra pressenævnet, som har bekræftet hende i, at ”verden ikke er helt forrykt”.

”Jeg håber meget på, at Bennys død er brændemærket i hjertet og samvittigheden hos dem, der var ansvarlige for heksejagten på ham,” siger Anne Sofie von Otter til avisen Dagens Nyheter.

Kort efter det svenske pressenævns afgørelse blev offentliggjort, skrev Aftonbladets chefredaktør Lena K. Samuelsson en leder, hvori hun erkendte, at avisens dækning havde været fejlfyldt, og at artiklerne ikke burde have været bragt:

”Fortvivlelsen, som Benny Fredrikssons familie, venner og kolleger føler efter hans død, kan jeg kun udtrykke min ydmyghed overfor.”

Presseombudsmanden i Sverige, Ola Sigvardsson, talte i sidste uge i et interview med avisen Expressen om de mange svenske artikler, der var skrevet i forbindelse med MeToo, og som der var blevet klaget over til pressenævnet.

”Jeg vil sige, at det var en periode, der blev kendetegnet ved, at visse redaktioner valgte at bortlægge deres journalistiske værktøjer. Når man kigger på afgørelserne, er der en faktor, som er gældende i de fleste, og det er, at der ikke var belæg for påstandene.”