Svensk muslim nægter at give hånd og vinder sag om diskriminering

Det var diskriminerende, at Farah Alhajeh ikke kom videre fra jobinterview, fordi hun lod arbejdsgiverens hånd hænge i luften, siger den svenske arbejdsret. Hun kan få en enkeltbillet til et land, hvor hun slipper for at give hånd, mener Sverigedemokraterne

Da 24-årige Farah Alhajeh mødte op til et jobinterview på et tolkebureau i Uppsala, rakte den mandlige arbejdsgiver hånden ud for at sige goddag. Men i stedet for at møde mandens hånd, lagde muslimske Farah Alhajeh hånden på sit bryst som hilsen.

Derefter blev interviewet afbrudt, og virksomheden udtalte senere, at de ikke vil acceptere, at medarbejdere på grund af religion ikke vil hilse på traditionel vis. Nu har den svenske arbejdsret imidlertid slået fast, at kvinden blev udsat for indirekte diskriminering af tolkebureauet. To af domstolens fem medlemmer var dog enige med virksomheden.

Clas Lundstedt, der er presseansvarlig hos Sveriges diskrimineringsombudsmand, som har kørt sagen ved Arbejdsretten, fortæller, at det er første gang, at en domstol i en sag, der kun handler om at hilse, afgør, at en arbejdsgiver ikke kan stille krav til de ansattes opførsel.

”Det er selvfølgelig rimeligt, at en arbejdsgiver kræver, at de ansatte behandler kollegerne lige, men man må kunne hilse på forskellig vis,” siger Clas Lundstedt til den svenske nyhedsstation SVT.

I en pressemeddelelse skriver Arbejdsretten, at tolkebureauet kræver, at de ansatte behandler kvinder og mænd lige, og at virksomheden mener, at det kan skabe konflikter, hvis en ansat nægter at hilse på en kollega på grund af vedkommendes køn.

Domstolen kalder kvindens optræden for en religiøs manifestation og henviser til, at hun dermed er beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel ni om tanke-, samvittighed-, og religionsfrihed. Desuden peger den på, at tolkebureauets politik særligt rammer muslimer.

Virksomheden skal nu betale kvinden cirka 29.000 danske kroner i erstatning.

”Jeg håber, at jeg kan skabe håb for andre muslimer, som oplever det samme (…) Håb om, at retfærdigheden viser sig til sidst,” siger Farah Alhajeh til SVT.

Til den britiske nyhedsstation BBC fortæller Farah Alhajeh, at hun respekterer, at man i Sverige ikke kan behandle kvinder og mænd forskelligt.

”Derfor har jeg ingen fysisk kontakt med hverken kvinder eller mænd. Jeg kan leve efter de religiøse regler og samtidigt følge de regler, der gælder, i det land, jeg lever i,” siger hun til BBC.

Sverigedemokraterne (SD), der i øjeblikket stormer frem i meningsmålingerne forud for det svenske rigsdagsvalg den 9. september, langer ud efter kvinden.

”At hun skal have erstatning, er selvfølgeligt vanvittigt. Derimod vil jeg gerne finansiere en enkeltbillet til et land, hvor hun slipper for at give hånd,” skriver partiets integrationsordfører, Henrik Vinge, på Twitter.

I Norge skabte det for nyligt stor debat, at en lærer mistede sit job som vikar på en skole, efter at han nægtede at give hånd til kvindelige kolleger, og sagen fra Uppsala er langt fra første gang, at svenskerne diskuterer, om det er i orden at nægte at give hånd.

Sidste år udtalte Diskrimineringsombudsmanden eksempelvis kritik af en plejevirksomhed, efter at en muslimsk mand ikke blev tilbudt et job, fordi han nægtede at give hånden til kvinder. Og i 2016 nægtede politikeren Yasri Khan fra Miljøpartiet at hilse på en kvindelig tv-reporter, hvilket skabte store protester og endte med, at han trak sit kandidatur til partiledelsen tilbage.

”I Sverige hilser man på hinanden. Man giver hånden til både mænd og kvinder,” sagde statsminister Stefan Löfven (S) til Rigsdagen i forbindelse med sagen om Yasri Khan.

8 8