Svensk politi: Retssystemet i Sverige er ved at bryde sammen

Flygtningestrøm, kriminelle bander og religiøs ekstremisme presser svensk politi. Politichef frygter, at systemet bryder sammen. Advarslen gør næppe tilstrækkeligt indtryk, frygter forsker

53 områder i Sverige er ifølge en rapport fra politiets nationale operativafdeling, Noa, hærget af kriminelle bander og flere steder også religiøs ekstremisme, hvor ambulancefolk ikke tør køre uden skudsikker vest.
53 områder i Sverige er ifølge en rapport fra politiets nationale operativafdeling, Noa, hærget af kriminelle bander og flere steder også religiøs ekstremisme, hvor ambulancefolk ikke tør køre uden skudsikker vest. . Foto: Tommy Pedersen.

Retssystemet, der er en grundpille i et demokratisk samfund, er ved at bryde sammen i Sverige.

Det skriver politiinspektør i Region Stockholm Lars Alvarsjö i et indlæg i Svenska Dagbladet med en advarsel om, at selve retssystemet trues af kollaps.

”I nogle områder er det hverdag, at politiet mødes med stenkast og molotovcocktails,” skriver han blandt andet.

For nylig advarede politiet desuden om, at man ikke har ressourcerne til at håndtere indvandringsområdet og terrorberedskabet, og at det kan munde ud iet alvorligt samfundsproblem i tilgift til flygtningekrisen. I januar blev en ansat på et bosted for uledsagede flygtningebørn dræbt af en beboer, og i weekenden døde en beboer på et asylcenter efter et knivstikkeri.

53 områder er ifølge en rapport fra politiets nationale operativafdeling, Noa, hærget af kriminelle bander og flere steder også religiøs ekstremisme, hvor ambulancefolk ikke tør køre uden skudsikker vest. Særligt ramte er bydele som Tensta, Husby og Rinkeby ved Stockholm og Angered, Bergsjön og Hammarkullen ved Göteborg, hvor rekrutteringen af muslimske terrorister ifølge politiet udgør et stort problem.

Magnus Ranstorp, der forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi, bakker op om politiets vurdering. Han mener, at situationen er en katastrofe.

”I de værste områder har ekstremister overtaget, mens svenskerne apatiske ser til. Hele retsfølelsen og trygheden er truet af, at politiet er ved at bukke under, og det ser kun ud til at blive værre,” siger han.

problemerne årtiers affejning af udfordringerne i indvandrertunge bydele, hvor arbejdsløsheden er høj og uddannelsesniveauet lavt, og hvor kriminalitet og radikalisering har kronede dage.

”Politiets situation er et symptom på et større samfundsproblem, hvor kløfterne er blevet enorme, men det betyder ikke, at der bliver reageret. De almindelige svenskere sidder i centrum af storbyerne og nægter at se, hvad der sker, for i deres verdensbillede er der ingen problemer,” siger han.

Magnus Ranstorp sammenligner holdningen til politiets problemer med holdningen til indvandring og asyl. Han peger på, at det først var, da Sverige i efteråret dagligt modtog over 2000 asylansøgere, at politikerne lukkede grænserne.

”Advarselssignaler rækker ikke, og der skal ske et totalt kollaps hos politiet, før det ændrer noget. Vi står i en katastrofal situation med voksende kløfter mellem indvandrerne i forstæderne og resten af samfundet. Det skaber højreekstremisme og islamisk radikalisering,” vurderer han.

Paulina Neuding, der er samfundsdebattør og skribent på Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten, er enig i terrorforskerens udlægning.

”Det er nyt, at politiet advarer åbent om situationen, og det udtrykker en total desperation for den farlige udvikling i de radikale forstæder, hvor man skal have skudsikker vest på for at hjælpe syge mennesker. Det er alvorligt, men tavsheden splitter Sverige ad, skaber ekstremisme og dystre udsigter for fremtiden,” siger Paulina Neuding.

Myndighederne regner med, at omkring 300 svenskere er draget i krig for IS, og i områder ved Göteborg og Stockholm meldes der om, at religiøst politi har overtaget politiets magtbeføjelser. Som eksempel på højreekstremisme peger Neuding på, at højreradikale for nyligt gik til angreb på en gruppe migrantdrenge i Stockholm.