Prøv avisen

Svensk politi sætter hegn op på togstation i Malmø

Det svenske hegn sættes op for at skelne mellem indenlandske og internationale rejsende, lyder meldingen. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige indfører mandag id-kontrol på bus og tog, så kun mennesker med gyldige papirer vil kunne krydse sundet

Svensk politi sætter søndag et hegn op på stationen Hyllie i Malmø som del af den skærpede grænsekontrol af rejsende mod Sverige. Hegnet sættes op for at skelne mellem indenlandske og internationale rejsende, lyder meldingen.

Sverige indfører mandag id-kontrol, så kun mennesker med gyldige papirer vil kunne krydse sundet med tog, færge eller bus og søge om asyl. På færgerne er der allerede krav om, at passagerer skal vise gyldigt id.

- Samtidig med, at id-kontrollerne indføres i nat, lægger DSB og Skånetrafiken ruterne om, så udenlands- og indenrigsrejsende ankommer på samme perron. Hvorfor ved jeg ikke, siger Ewa-Gun Westford, som er presseansvarlig for politiet i region syd.

- Men eftersom vi ikke kan kontrollere id på dem, som rejser indenrigs, må vi adskille dem. For at kunne gøre det, sætter vi et hegn op. Natten vil være ganske rolig, men den virkelige ilddåb bliver i morgen, siger hun.

Id-kontrollerne sker på busserne og tog i Danmark, men når rejsende ankommer til Sverige, sker der en reel grænsekontrol, lyder det.

Dermed er rejsende nødt til at identificere sig to gange.

- Ja, hvis jeg har forstået det rigtigt. Man kan gøre det så smidigt som muligt ved at sikre sig, at man har de rigtige identifikations-dokumenter klar, siger Ewa-Gun Westford.

I midten af december besluttede den svenske rigsdag at indføre id-kontrol.

Den danske regering følger sagen nøje og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede i sin nytårstale for, at Danmark, som reaktion på den svenske id-kontrol, kan skærpe den danske grænsekontrol.

- Og det kan skabe en situation, hvor vi må indføre grænsekontrol til Tyskland, hvis vi vurderer, at det er bedst for Danmark. For vi vil ikke igen se migranter og asylansøgere på vores motorveje, sagde statsministeren.