Sveriges regering bryder med tabu om kriminalitet

Efter eskalering i bandekriminaliteten bryder den svenske statsminister, Stefan Löfven, med mange års socialdemokratisk politik og kæder indvandring, integration og kriminalitet sammen

Frem mod Rigsdagens åbning i tirsdags har bandekriminalitet været øverst på Sveriges politiske dagsorden. Onsdag koblede statsminister Stefan Löfven så for første gang migration, integration og kriminalitet. – Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix.
Frem mod Rigsdagens åbning i tirsdags har bandekriminalitet været øverst på Sveriges politiske dagsorden. Onsdag koblede statsminister Stefan Löfven så for første gang migration, integration og kriminalitet. – Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix.

Dødelige skyderier, voldsomme bombesprængninger og bandegrupperinger, som holder hele bydele i et jerngreb, er ikke noget nyt fænomen i Sverige.

Det er til gengæld den socialdemokratisk-ledede regerings forklaring på problemerne.

Da statsminister Stefan Löfven i november sidste år gæstede Sveriges Television (SVT) i et interview om landets udfordringer med voldelig og organiseret kriminalitet, afviste han blankt sammenhængen mellem omfanget af indvandring, fejlslagen integration og bandeproblemer i de svenske storbyer.

”For høj arbejdsløshed,” lød forklaringen fra Löfven, der samtidig understregede, at problemerne havde eksisteret, ”uanset hvem der havde boet i de udsatte områder”.

Men det mener de svenske socialdemokrater angiveligt ikke længere. I hvert fald koblede statsministeren i onsdags for første gang direkte masseindvandring og øget kriminalitet.

”Med stor migration bliver det sværere at skabe vellykket integration. Og så vokser risikoen også for de problemer, vi nu ser,” lød det fra Stefan Löfven under en partilederdebat i Rigsdagen dagen efter parlamentets åbning.

Og i SVT-programmet Aktuellt samme aften uddybede Löfven, hvorfor regeringen i øjeblikket er i færd med at sætte en ny retning for Sveriges udlændinge- og asylpolitik.

”Når du har indvandring i en størrelsesorden, der betyder, at du ikke lykkes med integrationen, så er det, at vi får sociale spændinger i samfundet,” sagde den socialdemokratiske partileder, der har været statsminister siden 2014.

Hen over sommeren har særligt Stockholm og Göteborg været plaget af voldelig og organiseret kriminalitet, og regeringens kovending kommer samtidig med, at SVT torsdag kunne berette om et jubilæum af den kedelige slags: Siden regeringen vedtog ”den mest kraftfulde og massive handlingsplan mod bandekriminalitet, der nogensinde er blevet præsenteret i Sverige”, er antallet af skyderier, drab og eksplosioner øget markant.

Parallelt med udviklingen i den voldelige kriminalitet har den svenske opposition ført en både massiv kampagne mod det, der betragtes som seks års socialdemokratisk svigt på udlændinge- og retsområdet.

Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, insisterede onsdag på, at Stefan Löfven skulle indrømme, at han havde taget fejl gennem alle årene, mens Kristendemokraternes leder, Ebba Busch Thor, gik skridtet længere og henvendt til de 349 medlemmer af parlamentet spurgte:

”Hvad er jeres undskyldning for ikke at afsætte denne regering?”

Selv det ene af de to partier, der holder den parlamentariske hånd under Stefan Löfvens mindretalsregering, udtrykte åbenlys frustration.

”Bande- og klankriminaliteten slår vores døtre ihjel, smadrer fremtidsudsigterne for vores sønner og truer med at underminere den svenske retsstat,” lød det fra Liberalernes gruppeleder, Johan Pehrson.

I ugerne frem mod åbningen af det svenske parlament tirsdag har debatten om bandekriminalitet i høj grad handlet om, hvordan dansk lovgivning bør være en inspiration for de svenske lovgivere. Og torsdag tog Moderaternes formand, Ulf Kristersson, der er oppositionens de facto-statsministerkandidat, så skridtet fuldt ud, da han mødtes med formanden for det danske søsterparti, De Konservative, Søren Pape Poulsen, som i svenske Arlanda fik lov at dele ud af sine erfaringer.

”Søren var den justitsminister, som gennemførte den seneste danske lovgivning mod kriminelle bander. Danmark har vist, at det er muligt at bekæmpe den organiserede kriminalitet,” skrev Kristersson efterfølgende på sin Facebook-profil under billedet af sig selv og sin smilende, danske kollega.

Hvor langt Moderaterne er i stand til at presse Socialdemokraterne og deres nyfundne erkendelser, er dog ikke alene op til dem selv. For som SVT i en analyse onsdag minder om, består regeringen både af Socialdemokraterne og Miljøpartiet. Og sidstnævnte er både et parti, der befinder sig et godt stykke fra den nye socialdemokratiske linje på udlændingeområdet, og et parti, som allerede før sommeren truede med at forlade regeringen, hvis ikke det i højere grad blev hørt.