Prøv avisen

Svensk student udvist fra Kina

Sven Englund blev udvist af Kina. Foto: Kim Englund

De kinesiske visummyndigheder har udvist Sven Englund, en 24-årig svensk udvekslingsstuderende i Shanghai, efter han på sin blog opfordrede til en forsamling den 1. juli ved Shanghais havnepromenade

De deltagende i forsamlingen skulle på deres krop skrive ordet frihed med kinesiske tegn.

Mine planer den 1. juli er således. Klokken 18:00 tager jeg hen på Shanghais havnepromenade for at deltage i en flash mob (spontan demonstration, red.). Hvis det blot er mig selv, er det ikke en flash mob. Derfor håber jeg, at du vil komme og fortælle det til alle dine frihedselskende venner, skrev Sven Englund den 27. juni i et åbent brev på kinesisk til den kinesiske præsident Hu Jintao.

TEMA: Kina

Det nåede dog ikke så vidt. For der var efterhånden en del kinesere, som læste Sven Englunds blog, herunder også de kinesiske myndigheder.

LÆS OGSÅ: Kina sender kritikere og kristne i arbejdslejre

Den 30. juni bad Sven Englunds lærer på Fudan Universitet ham om at slette hans seneste blogindlæg. Det nægtede han.

LÆS OGSÅ: Kinesiske huskirker forlanger religionsfrihed

Næste dag, den 1. juli, afhørte det kinesiske politi Sven Englund i ti timer om indholdet på bloggen. Samtidig fik politiet Sven Englund til at skrive på bloggen, at forsamlingen skete på egen risiko, og at han selv ikke ville tage derhen.

Under afhøringen tog det kinesiske politi Sven Englunds pas fra ham. Da han fik det tilbage, så han, at visummyndighederne havde ændret i hans studievisum. Han skulle forlade Kina inden for en uge.

Under afhøringen havde det kinesiske politi fortalt Sven Englund, at han havde forbrudt sig mod kinesisk lov.

LÆS OGSÅ: Kina er stadig et meget anderledes land

Jeg ville gerne læse i Kina i et år for at lære sproget og kulturen. Jeg er interesseret i at fremme det åbne samfund, og i den sammenhæng er Kina interessant, fortæller Sven Englund og forsætter.

I Kina så jeg, at mange folk ikke var tilfredse med situationen i Kina, og at den kinesiske censur var meget tilfældig. Det er farligt for udviklingen at have censur, da folk bliver fordummet af forkerte informationer.

Den kinesiske ambassade i Sverige vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men fastholder, at udlændinge i Kina bør følge kinesisk lov.

BILLEDSERIE: Kinas kristne i skjul

Sven Englund havde tidligere skrevet to åbne breve til Hu Jintao på sin blog, hvor han blandt andet spurgte præsidenten, hvorfor Kinas officielle navn er Folkerepublikken Kina på trods af, at folket intet har at sige i Kina, og at Kina ikke er en republik med en folkevalgt præsident. I stedet foreslog Sven Englund navnet Kommuniststaten Kina.

Selv om det er svært at ændre på mange ting, føler jeg, at jeg bør tage et ansvar for det, som jeg gerne vil ændre. Jeg ved ikke, hvordan man bedst ændrer på tingene i Kina, men i det mindste vil jeg gerne gøre forsøget, siger Sven Englund.

De svenske medier har de seneste dage reageret voldsomt på Sven Englunds udvisning, og han har således optrådt i næsten alle svenske medier, inklusiv den nationale svenske tv-kanal SVT.

Ifølge Sven Englund fortalte det svenske generalkonsulat i Shanghai, at de ikke kunne hjælpe ham, hvis han havde forbrudt sig mod kinesisk lov.