Svenskernes flygtninge-begejstring er en skrøne

Mens danske medier beretter om det åbne Sverige, er realiteten, at et flertal af svenskerne vil have færre indvandrere

Flygtninge på Malmø Station i Sverige.
Flygtninge på Malmø Station i Sverige. .

Når flygtninge ankommer til Malmø Centralstation efter at have undgået at melde sig i Danmark, bliver de ikke nødvendigvis modtaget med åbne arme af en forenet befolkning.

For mens de svenske politikere kritiserer Danmarks hårde linje over for flygtninge og selv fører en ultra-åben politik, fortsætter indvandrerskepsissen med at vokse i Sverige. Midt i flygtningekrisen står Sverigedemokraterne (SD) i en meningsmåling til at blive det største parti med en rekord-tilslutning på 26,5 procent. 

En undersøgelse fra denne uge viser desuden, at cirka 30 procent af svenskerne vil have færre flygtninge, mens en undersøgelse i maj viste, at 58 procent mener, at indvandringen er for stor.

Paulina Neuding, der er chefredaktør for det borgerlige tidsskrift Magasinet Neo, mener, at de svenske politikere lukker øjnene for folkets vilje, når de langer ud efter Danmark – som Venstrepartiets formand, Jonas Sjöstedt, der kalder Danmark ”Ungarn light” med henvisning til Ungarns hårdhændede behandling af flygtninge. Sandheden er, at mange svenskere efterspørger en strammere politik. 

”Flertallet mener, at vi har for høj indvandring, og det afspejler sig i, at SD vokser. Den utilfredshed ignorerer politikerne. Folket er bekymret, for det er ikke længere velfungerende områder, men ghettoer, flygtningene kommer til,” siger hun. 
 
Neuding mener, at årsagen til de svenske mediers enøjede fokus på flygtninge-begejstring og opbakning til åbne grænser skyldes frygt for at blive stemlet som usympatisk SD-tilhænger. 

”Der er to linjer. Enten er man enig med Tyskland og kansler Merkel, eller også er man ond. Derfor er der en stor kløft mellem det, folket mener, og det, der skrives om i aviserne,” fortæller hun. 
 
Andrej Kokkonen, der er professor i statskundskab med speciale i etnisk mangfoldighed ved universitetet i Göteborg, er enig. 

”Det er tydeligt, at de etablerede partier støtter den generøse politik, og i debatten er det kun ganske få, der taler om problemerne med integration. Både nyhedsartikler og debatten er en kampagne for at tage imod flere flygtninge,” siger Kokkonen. 

Han vurderer, at utilfredsheden blandt svenskerne risikerer at vokse som følge af politikernes håndtering og mediernes fremstilling af flygtningekrisen. 
 
”Det kan sagtens ende med at give bagslag og medvirke til at mobilisere kritikken. Uanset hvad er det tydeligt, at folkestemningen bevæger sig mod en mere restriktiv politik,” vurderer han. 

Petter Larsson, kulturskribent på det venstreorienterede Aftonbladet, er enig i, at indstillingen til de mange flygtninge er betydeligt mere skeptisk end det billede, danske og svenske medier skaber. 
 
”Der er ingen tvivl om, at mange er utilfredse med politikken, hvor cirka en tredjedel ønsker, at man tager imod færre flygtninge. Vi er betydeligt mere splittede end det indtryk, man får i medierne og af politikerne,” siger han. 

Siden søndag er der ankommet cirka 3200 flygtninge og migranter til Danmark, hvoraf 668 har søgt asyl – mange af de resterende er rejst videre til Malmø. 
 
I alt har omkring 2800 mennesker søgt asyl i Sverige fra søndag til torsdag.