Sverige er bedst til kræftbehandling i Skandinavien

En stor undersøgelse viser, at Sverige er markant bedre end Norge og Danmark til at kurere kræft. Svenskernes fokus på motion, rygning og alkohol har en betydning, mener eksperter

Arne Rolighed, dir. Kræftens Bekæmpelse fylder 63 år.
Arne Rolighed, dir. Kræftens Bekæmpelse fylder 63 år. Foto: Lars Pauli.

Det er bedst at bo i Sverige, hvis man skal kureres for kræft. Det viser en undersøgelse, som sammenligner statistik fra Australien, Canada, Storbritannien, Norge, Sverige og Danmark.

Studiet, som er et af de mest omfattende af sin art, undersøger, i hvilke lande kræftramte har den bedste chance for at overleve sygdommen. Det blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet og viser, at Sverige ligger helt i top sammen med Austra- lien og Canada, mens Danmark er det land med den dårligste overlevelsesrate. Eksempelvis lever 16 procent af de svenskere, der rammes af lungekræft, fem år efter diagnosen blev stillet, mens det samme gør sig gældende for 11 procent i Danmark.

Forskerne skal nu til at undersøge, hvorfor der er forskelle på de 2,4 millioner undersøgte patienters mulighed for at overleve.

Afdelingslæge på onkologisk centrum ved Karolinska Instituttet i Stockholm Jan Adolfsson mener, at Sverige er blandt de bedste lande på grund af et fokus på færre og mere centraliserede kræft- afdelinger.

"Vi har specialiseret behandlingen, og derfor oplever vi nu succes. Det hjælper os også, at der er stor fokus blandt befolkningen på kræft, og derfor kommer patienterne tidligere med deres mistanke om sygdom," siger han til den svenske avis Dagens Nyheter.

Netop svenskernes bevidsthed om at blive undersøgt i tide kan gøre en stor forskel, mener overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten. Hun peger på, at jo hurtigere man kommer i behandling, jo bedre er mulighederne for overlevelse. En anden vigtig faktor er svenskernes forhold til kost, motion og alkohol.

"Vi er blevet bedre til at behandle kræft i Danmark, men danskerne har flere livsstilsproblemer end svenskerne. Der er et højt alkoholforbrug, manglende motion og mange rygere i Danmark, og det øger dødeligheden," siger hun.

Selvom Danmark ikke er på linje med Sverige, er de danske tal generelt blevet bedre. Det danske cancerregister, som er en afdeling under Sundhedsstyrelsen, har medvirket til undersøgelsen, og deres tal viser, at færre danske kræftramte dør af sygdommen.

For kræftramte under 75 år faldt antallet af dødsfald med ni procent mellem 2000 og 2009. Samtidig kæmper lægerne mod en stigning i antallet af nye kræfttilfælde, og i løbet af de seneste 10 år er 32 procent flere mænd og 28 procent flere kvinder blevet ramt af kræft. Der blev i alt registreret 35.457 nye kræfttilfælde i Danmark i 2009.

Der er også sket en stigning i antallet af kræftramte i Sverige, og afdelingslæge Jan Adolfsson mener, at der stadig er lang vej igen, før udviklingen kan kaldes en succes.

"Det er naturligvis godt, at dødstallet er blevet sænket, men der kan gøres meget mere. Kræft påvirker stadig alt for mange mennesker. Vi må lære af hinandens udfordringer og øge kvaliteten overalt i landet," siger han.

barslev@k.dk