Sverige er ikke længere et tophit for asylsøgere

Lange ventetider har sendt Sverige ned på en europæisk femteplads over modtagne asylsøgere pr. måned. Rygter om få job er også en del af forklaringen

Sverige er ifølge Eurostat, EU's organisation for statistik, siden 2014 gået fra at være det land, der næst efter Tyskland modtager flest asylsøgere, til nu at være overhalet af Ungarn, Frankrig og Italien i første halvår 2015.
Sverige er ifølge Eurostat, EU's organisation for statistik, siden 2014 gået fra at være det land, der næst efter Tyskland modtager flest asylsøgere, til nu at være overhalet af Ungarn, Frankrig og Italien i første halvår 2015. Foto: Björn Kietzmann/Demotix/Corbis.

Sverige har længe ligget i den absolutte top i EU, når det gælder antallet af asylsøgere, men nye tal viser, at færre vælger Sverige som endestation, når de flygter fra verdens brændpunkter.

Således er Sverige ifølge Eurostat, EU's organisation for statistik, siden 2014 gået fra at være det land, der næst efter Tyskland modtager flest asylsøgere, til nu at være overhalet af Ungarn, Frankrig og Italien i første halvår 2015. Det skriver avisen Sydsvenskan. Målt i forhold til indbyggertallet er Sverige dog stadig det land, der modtager flest asylsøgere.

Ifølge den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, er forklaringen på faldet i absolutte tal i vid udstrækning behandlingstiden af asyl- og familiesammenføringssager.

”Mange oplever, at de sidder fast uden noget at foretage sig og bare venter på at komme ud i samfundet,” siger Anders Westerlund, tals-person for Migrationsverket.

Ifølge en statistik fra Migrationsverket får kun cirka én ud af 60 personer med midlertidig arbejdstilladelse ansættelse det første år, men ifølge Anders Westerlund er det svært at sige, om det generelt har sat sig spor i opfattelsen af Sverige.

”Muligheden for at få arbejde varierer meget mellem de forskellige grupper, men for mange af de mennesker, der flygter, er det største mål at blive integreret så hurtigt som muligt, og dér påvirker muligheden for at få arbejde synet på Sverige,” siger han.

Westerlund fortæller desuden, at man ikke forventer at kunne nedbringe ventetiderne i den nærmeste fremtid, fordi presset på asylmodtagelsen er stort på trods af en nylig nedjustering af antallet af forventede modtagne asylsøgere fra 80.000 til 74.000 i år.

Tallene for Eurostat viser, at Tyskland i det første halvår af 2015 i gennemsnit har modtaget 28.630 asylsøgere pr. måned, Ungarn 11.130, Frankrig 5311 og Sverige 4830. For Frankrigs vedkommende er juni ikke medregnet. Sverige modtog de første seks måneder af 2014 i gennemsnit 5311 asylsøgere hver måned.

Sveriges andel af Europas samlede modtagelse er desuden faldet fra cirka 12 procent i hele 2014 til cirka seks procent første halvår 2015.

Peo Hansen, der er professor i statskundskab med speciale i migration ved Linköpings universitet, forklarer, at det er ganske almindeligt, at andelen af asylsøgere ændrer sig mellem de forskellige lande, og at rygtedannelse og meldinger fra familiemedlemmer periodisk kan influere lysten til at vælge et land frem for et andet.

”Man kan ikke sige noget entydigt om, hvorfor bevægelserne kommer, men det er klart, at det betyder noget, hvis man ved, at man kommer til at vente meget længe. Sverige er dog generelt stadigvæk et attraktivt land,” siger han.

Peo Hansen forklarer, at man er nødt til at følge udviklingen de kommende måneder, før man med sikkerhed kan sige, at faldet udtrykker en klar tendens. Desuden opfordrer han til, at man spørger nytilkomne asylsøgere om, hvorvidt voksende indvandrerskepsis, integrationsforholdene og ventetid påvirker opfattelsen af Sverige.

Ifølge en meningsmåling fra analysebureauet YouGov, der blev offentliggjort i går, står det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne (SD) til at blive det største parti i Sverige med 25,2 procent vælgertilslutning. Politisk er det usikkert, hvordan det dalende antal asylsøgere vil præge udviklingen.

”Udfaldet afhænger i høj grad af, hvordan kampen i medierne går. På den ene side kan det være positivt for regeringen, og SD kan tabe på det, men det kan også være, at deres budskab om panik er så gennemtrængende, at de ikke påvirkes af det,” vurderer Peo Hansen.

I Danmark er antallet af asylsøgere stort set uændret fra første halvår 2014 til første halvår 2015.

Mulige illegale samaliske flygtninge ankommer til Kastrup Lufthavn fra Milano og fortsætter til Sverige
Mulige illegale samaliske flygtninge ankommer til Kastrup Lufthavn fra Milano og fortsætter til Sverige Foto: Scanpix