Sverige indstiller sig på at være et lukket land

Ved at erstatte midlertidig id-kontrol med en permanent skærpet grænsekontrol markerer Sverige, at landet ikke vender tilbage til tiden før flygtningekrisen

Malmø har længe fungeret som indgangsportal for smugling af våben og ulovlige stoffer, hvilket ifølge iagttagere er medvirkende til, at den er plaget af serier af drab og skyderier mellem hårdkogte bander, ofte fra indvandrertunge områder. Her ses Øresundbroen mellem Sverige og Danmark.
Malmø har længe fungeret som indgangsportal for smugling af våben og ulovlige stoffer, hvilket ifølge iagttagere er medvirkende til, at den er plaget af serier af drab og skyderier mellem hårdkogte bander, ofte fra indvandrertunge områder. Her ses Øresundbroen mellem Sverige og Danmark. Foto: PETER HOVE OLESEN/Ritzau foto.

I nat ophørte næsten halvandet års omdiskuteret id-kontrol af rejsende til Sverige, hvilket for pendlere forventes at gøre livet lettere. Men samtidigt varsler svenskerne, at de vil skærpe den vedblivende grænsekontrol og indføre mere overvågning for at få fat i våbensmuglere og kriminelle.

”Regeringens vurdering er, at grænsekontrollen fortsat er nødvendig, og at der er behov for, at den bliver skærpet,” sagde indenrigsminister Anders Ygeman (S) på et pressemøde i tirsdags.

Med beslutningen markerer den socialdemokratisk-ledede regering også, at det, der oprindeligt var tænkt som et midlertidigt instrument til at håndtere den store flygtningestrøm i 2015, nu er blevet en permanent tanke. Sverige er gået fra de åbne hjerter til et mere lukket land, hvor ønsket om at sikre lov og orden fylder mere end åbenheden.

Malmø har længe fungeret som indgangsportal for smugling af våben og ulovlige stoffer, hvilket ifølge iagttagere er medvirkende til, at den er plaget af serier af drab og skyderier mellem hårdkogte bander, ofte fra indvandrertunge områder.

”Nu skifter vi fokus til at stoppe indførsel af våben i stedet for mennesker,” siger Annika Hirvonen Falk fra regeringspartiet Miljøpartiet til det svenske nyhedsbureau TT.

Hun er næstformand i Rigsdagens retsudvalg.

Baggrunden for, at regeringen nu vælger at ændre kontrollen, er, at Sverige i over et år kun har modtaget omkring 500 asylansøgere pr. uge mod de over 10.000 i ugerne i oktober 2015. Fra pendlernes side har beslutningen vakt jubel. Og for Miljøpartiet, der har tradition for en åben asylpolitik, markeres det som en sejr.

Praktisk betyder ændringen, at rejsende fra Danmark nu slipper for at vise legitimation, inden de stiger på tog/bus eller båd mod Sverige, men at kontrollen fra politiet i Sverige vil forøges. Derfor vil der fremover være større chance for, at en svensk politimand dukker op på Øresundstoget, når det holder ved første stop på svensk jord, end før hvor id-kontrollen skulle sikre, at folk uden gyldige papirer ikke kom til Sverige og kunne søge om asyl.

Den nye kontrol efterlader, ud over glæde for pendlerne, også en række ubesvarede spørgsmål. Først og fremmest om hvorvidt det, den svenske avis Aftonbladet kalder en permanent grænsekontrol, måske allerede kan blive ændret i løbet af efteråret. EU-Kommissionen opfordrer nemlig Schengen-landene til at udfase grænsekontrollen inden for seks måneder. Indenrigsminister Ygeman har indtil videre sagt, at han håber på forståelse fra kommissionens side, og at man i øvrigt efter hollandsk forbillede vil flytte en del af grænsekontrollen længere ind i landet.

Et andet politisk spørgmål, er, om det nu også er en god idé frivilligt at afgive den omfattende id-kontrol med alle rejsende. I kølvandet på terrorangrebet den 7. april i Stockholm har debatten om, hvem der slipper ind i landet, radikalisering og øget overvågning rejst sig. Desuden fylder udfordringen med at integrere de mange nytilkomne. Omkring 63.000 mennesker blev sidste år bevilget asyl i Sverige, og det største borgerlige parti, Moderaterne er ikke tilfredse med regeringens beslutning om at droppe id-kontrol.

”Der er igen en stor risiko for, at mennesker nu oplever, at det er let at komme til Sverige,” siger retsordfører Beatrice Ask til TT.

Fremtiden vil vise, om indenrigsminister Ygeman kan få overbevist EU-Kommissionen om at lade svenskerne føre kontrollen videre, og om de eventuelt ender med en model, hvor det meste af grænsekontrollen flyttes ind i landet for at komme uden om EU’s krav. Det står dog klart, at Sveriges regering vil gøre, hvad den kan for at fastholde grebet om grænserne. Og at man i hvert fald ikke lige foreløbig vender tilbage til den åbenhed, der før flygtningekrisen, var en vigtig del af regeringens politiske identitet. Hvis asyl-situationen ændrer sig, er svenskerne også klar til at genindføre id-kontrollen.8