Sverigedemokrater er på vej mod indflydelse

Siden valget i september har Sverigedemokraterne vist vilje til samarbejde, og partiet vil med tiden få magt i Rigsdagen, vurderer eksperter

Sverigedemokraterne vil få indflydelse i den svenske Rigsdag, vurderer eksperter. Her er det partiets formand, Jimmie Åkesson
Sverigedemokraterne vil få indflydelse i den svenske Rigsdag, vurderer eksperter. Her er det partiets formand, Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg .

100 dage er gået, siden Sveriges første indvandrerkritiske parti fik plads i Rigsdagen med seks procent af stemmerne og en position som tungen på vægtskålen. De øvrige svenske partier nægter fortsat at samarbejde, men i praksis er det svært at isolere Sverigedemokraterne, fordi partiet under alle omstændigheder kan stemme og dermed få en indirekte indflydelse.

Til trods for den hårde tone er formanden for Sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson, da også positiv.

"De andre partier er nødt til at lytte til os, for vi har de afgørende stemmer i mange spørgsmål. Det er stadig tydeligt, at de vil markere en afstand til os, men det skal nok blive bedre. Vi er tålmodige," siger han.

Åkesson bygger sin optimisme på de forløbne måneder, hvor Sverigedemokraterne sammen med oppositionen flere gange har sat regeringen i mindretal.

Det er den nye virkelighed i svensk politik, siger Lars Hovbakke Sørensen, lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i nordiske forhold. Han mener, at Sverigedemokraterne har formået at udnytte deres nye position i Rigsdagen.

"De har været dygtige til at komme med deres synspunkter og fremstille sig selv som martyrer, der bliver holdt uden for indflydelse. De etablerede partier kan ikke blive ved med at lægge afstand til dem, men det vil nok tage lang tid, før de får et formaliseret samarbejde med andre. Debatklimaet i Sverige er anderledes end i Danmark, og partier, som er indvandrerkritiske, er fortsat ildeset," siger han.

Det støtter professor i statskundskab ved Gøteborg Universitet Ulf Bjereld.

"Det vil tage mange måneder at få etableret partiet som et troværdigt alternativ, fordi mange svenskere er skeptiske. Men nu har de adgang til Rigsdagens talerstol, og så skal indflydelsen nok komme – som for Dansk Folkeparti."

barslev@k.dk