Er jøder, samer og kurdere rigtige svenskere?

Sverigedemokraterne taler ud om etnicitet

Samer, kurdere og jøder har ret til at bo i Sverige, men de er ikke en del af nationen, har Sverigedemokraternes partisekretær, Björn Söder, udtalt i et avisinterview. -
Samer, kurdere og jøder har ret til at bo i Sverige, men de er ikke en del af nationen, har Sverigedemokraternes partisekretær, Björn Söder, udtalt i et avisinterview. - . Foto: Per Groth.

Sverigedemokraterne har længe arbejdet for en stramning af Sveriges åbne indvandringspolitik, men partiets politiske linje tager en ny drejning i et interview til avisen Dagens Nyheter, hvor partisekretær Björn Söder udtaler, at samer, kurdere og jøder har ret til at bo i landet, men at de ikke er en del af nationen.

”For at demokratiet skal fungere, kræves der konsensus om, hvem der udgør folket,” siger han.

”Jeg tror, at de fleste jøder, som bliver svenske, forlader den jødiske identitet. Men hvis ikke de gør, er det ikke et problem. Man skal skelne mellem statsborgerskab og national tilknytning,” siger Björn Söder

Han peger på, at det ikke i sig selv er problematisk, at Sverige huser det, han kalder ”andre nationer”.

”Vi accepterer dem, men hvis der kommer for mange nationer i nationalstaten, kan det blive et problem,” mener Björn Söder.

Söders udtalelser har fået flere debattører til at kritisere partisekretæren for racisme, og flere politikere mener ligefrem, at han bør gå af som viceformand for Rigsdagen.

Willy Silberstein, der er talsmand for Sveriges komité mod antisemitisme, retter en hård kritik mod udtalelsen.

”Jeg er jøde og er født i Sverige. Jeg er lige så svensk, som Björn Söder er (“) Det her stryger antisemitterne med hårene (“) Vi skal huske, at Sverigedemokraterne har udspring i nazismen,” siger han til nyhedsbureauet Tidningarnas Telegrambyrå.

Hans holdning bakkes op af Lars Linder, der er debatskribent for det borgelige Dagens Nyheter.

”Fra begyndelsen gik nazisternes idé ikke ud på at aflive mennesker i stor skala. Jøderne skulle deporteres, men de logistiske, politiske og diplomatiske problemer blev hurtigt uhåndterbare, så processen blev radikaliseret,” skriver han i et indlæg i avisen.

Dagbladet Expressen skriver i en leder, at det er en bizar og ubehagelig tanke, at der skulle være et modsætningsforhold mellem at være jøde og svensker.

I Aftonbladet tages der ligeledes afstand fra Sverigedemokraternes udmelding om nationalitetstilknytning, der kommer samtidig med et forslag om, at kriminalitet bør registreres efter etnicitet, hvilket har medført sammenligninger med 1930'ernes jødestjerner.

”Ræsonnementet ligger farligt tæt på en nazistisk retorik, hvor man taler om majoritetsbefolkningen som 'værtsfolket', der kan vælge, om de vil tolerere minoriteterne,” skriver avisen i en leder under overskriften ”Sverigedemokraternes tanker om jøderne skræmmer”.

Partiet forsvarer forslaget om opgørelse af kriminelle efter etnicitet med, at det skal være til statistisk brug - på samme måde, som det er i Danmark.

Internt i partiet er Björn Söders udmelding om jøder, samer og andre gruppers tilhørsforhold blevet mødt med blandede tilkendegivelser, hvor Richard Jomshof, der er en del af partibestyrelsen, kritiserer Söder for at være særdeles utydelig.

”Blandt Sveriges minoritetsgrupper er der både nogle, der ser sig selv som svenskere, og nogle, der ikke gør. Desuden er der et skel derimellem, hvor nogle har dobbelte identiteter og ser sig selv som eksempelvis både svensker og samer,” siger han til Aftonbladet og peger på, at sagen om nationalitet ikke bør anskues som et enten/eller-spørgsmål.

”Jeg har selv finske rødder. Der er finner i Sverige, som ser sig som svenskere; nogle, der føler sig som finner, og nogle, der føler sig både finske og svenske. Dér kunne Björn Söder være tydeligere,” siger han.

Björn Söder selv føler sig misforstået og kritiserer journalist Niklas Orrenius fra Dagens Nyheter for at fremstille citaterne i en forkert sammenhæng, men gentager samtidigt sin pointe om minoriteter som samer, romaer og jøder over for Aftonbladet.

”De er ikke svenske (“) De er jo en national minoritet, der udspringer af deres egen identitet, og derfor indgår de ikke i den svenske nation. Vi ser en arabisk nation vokse frem, hvilket særligt i Malmø skaber problemer. Det er dét, jeg mener er et problem,” siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt både at være jøde og svensker, svarer Björn Söder:

”Jo, du kan være jøde i religiøs forstand, men de fleste definerer sig som en egen national minoritet (“) Det er klart, at man både kan være jøde og svensker i en assimileringsproces”.