Sverigedemokraterne får nøglerolle efter valg

Om en måned går svenskerne til valg, og de andre partiers strategi med at holde det indvandringskritiske SD uden for indflydelse er slået fejl. Partiet ser nu ud til at kunne afgøre, hvem der bliver statsminister




Ud over magten til at udpege, hvem der danner regering, ser det også ud til, at SD efter valget vil få endnu mere indflydelse i det al-mindelige politiske arbejde, end partiet har i dag
Ud over magten til at udpege, hvem der danner regering, ser det også ud til, at SD efter valget vil få endnu mere indflydelse i det al-mindelige politiske arbejde, end partiet har i dag. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Når Jimmie Åkesson lægger sig til at sove efter det svenske rigsdagsvalg den 9. september, kan Sverigedemokraternes partileder med stor sandsynlighed glæde sig over at være den måske mest magtfulde mand i kongeriget for en stund. Selvom de andre partier hidtil har nægtet at røre hans parti med en ildtang, tyder meget på, at SD efter valget kan bestemme, hvem der bliver Sveriges næste statsminister.

Ved det seneste valg i 2014 endte partiet med sine 13 procent som tungen på vægtskålen i forhold til antallet af mandater, men de øvrige partier havde da en aftale om, at den største af de to fløje ville vinde, uanset hvordan det gik SD. Den aftale forventes dog ikke at blive fornyet, og dermed ser det ud til, at SD denne gang for alvor kan bruge titlen som tungen på vægtskålen til noget.

”Som det ser ud nu, er det mest oplagte, at de borgerlige vil prøve at danne regering med støtte fra Sverigedemokraterne,” siger Jan Teorell, der er professor i statskundskab ved Lunds universitet.

Jimmie Åkesson vil formentligt igen komme med en syngende lussing til de øvrige partiers udlændingepolitik, når partilederen i dag taler ved partiets sommerfest i hjembyen Sölvesborg i Blekinge. Ifølge meningsmålingerne står SD til at få over 20 procent af stemmerne, så de store partiers forsøg på at tie SD og dets indvandringsprotest ihjel er slået fejl. SD står i nogle målinger sågar til at blive landets største parti.

Ud over magten til at udpege, hvem der danner regering, ser det også ud til, at SD efter valget vil få endnu mere indflydelse i det al- mindelige politiske arbejde, end partiet har i dag. De seneste fire år har særligt venstrefløjen ellers igen og igen sagt, at man ikke vil give Sverigedemokraterne magt og indflydelse, men SD har i realiteten flere gange lagt de afgørende stemmer til forslag fra den rød-grønne mindretalsregering, forklarer Jan Teorell.

”Hvis man spørger regeringen, afviser den blankt, at den på nogen måde indretter sin politik efter SD. De siger, at det er et tilfældigt sammenfald i interesser, hvis SD stemmer for deres politik, men de ved selvfølgelig godt, hvad SD mener, så derfor er der ingen tvivl om, at de kalkulerer med deres stemmer,” siger han.

Anders Sannerstedt, der er lektor emeritus i statskundskab ved Lunds universitet, mener, at der er tale om luftkasteller, når de andre partier siger, at de ikke vil samarbejde med SD.

”Der er enormt meget symbolværdi i at sige samarbejde og forhandlinger, så det undgår partierne at kalde det, fordi der er berøringsangst over for SD. Men i udvalgene, hvor alle forslag forberedes, fortæller Sverigedemokraternes politikere, hvad de mener, og så kan man jo vælge at justere et forslag, så der er større chance for, at SD tilslutter sig,” siger han.

Andrej Kokkonen, der er ph.d. i statskundskab ved Göteborgs universitet, peger på, at SD nyder godt af situationen.

”Mange af socialdemokraternes og de borgerliges vælgere kan ikke lide tanken om, at SD har magt. På den anden side taler man om, at Sverigedemokraterne vinder folkelig opbakning på omdømmet som udelukket fra det pæne selskab,” siger han.

For nylig vakte det debat, at den borgerlige alliance foreslog at give Sverigedemokraterne ledende poster i Rigsdagens udvalg efter valget. Selvom Venstrepartiet hurtigt var ude med kritik af, at man dermed legitimerer SD, nærmer Sveriges politiske paria sig samme position, som Dansk Folkeparti har indtaget i mange år herhjemme, mener han. Og det udstiller, at forsøget på at isolere partiet er slået fejl.

”Sverigedemokraterne får fremgang af martyrrollen og er vokset stort set uafbrudt siden sidste valg, så jeg tror, at vi vil se en regering støttet af Sverigedemokraterne. Spørgsmålet er bare, hvornår og hvor meget SD bliver inviteret med til de formelle forhandlinger,” siger han.