Sveriges ambassade i Tyrkiet holder lukket efter protester

Der har de seneste dage været demonstrationer ved den svenske ambassade i Tyrkiet. Derfor lukker den tirsdag.

Der har været demonstrationer ved Sveriges ambassade i Tyrkiet, siden Rasmus Paludan lørdag brændte en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.
Der har været demonstrationer ved Sveriges ambassade i Tyrkiet, siden Rasmus Paludan lørdag brændte en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm. Foto: Burhan Ozbilici/Ritzau Scanpix.

Sveriges ambassade i den tyrkiske hovedstad, Ankara, er tirsdag lukket for offentligheden på grund af flere dage med protester.

Det står på hjemmesiden Sweden Abroad, hvor Sveriges udenrigsministerium samler information om landets ambassader verden over.

- Ambassaden i Ankara kommer tirsdag 24. januar til at holde lukket for offentligheden, fordi der forventes demonstrationer uden for ambassaden, oplyser udenrigsministeriet ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Et i forvejen anspændt forhold mellem Sverige og Tyrkiet er de seneste dage blevet forværret. Det skyldes ikke mindst, at dansk-svenske Rasmus Paludan lørdag brændte en koran foran Tyrkiets ambassade i Stockholm.

Lørdag aften udtrykte tyrkere deres utilfredshed med Paludans handlinger ved at brænde et svensk flag foran det svenske konsulat i Istanbul.

Striden mellem Sverige og Tyrkiet er særligt relevant, fordi Sverige sammen med Finland har ansøgt om at blive en del af forsvarsalliancen Nato.

For at blive godkendt som medlem skal de godkendes af alle 30 Nato-lande. Hidtil har Tyrkiet som det eneste land nægtet at give grønt lys.

Mandag meddelte den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, at svenskerne ikke skal forvente opbakning til, at de bliver en del af Nato.

- De, som tillader den form for blasfemi foran vores ambassade (i Stockholm. red.), skal ikke længere forvente vores støtte til deres Nato-medlemskab, sagde Erdogan i en tale med henvisning til Paludans koranafbrænding.

Tyrkiet har tidligere forlangt, at Sverige stopper al støtte til grupper, som ifølge tyrkerne har forbindelse til det forbudte Kurdiske Arbejderparti, PKK.

PKK er på EU's terrorliste og har i årevis gjort oprør på tyrkisk grund.

Sverige og Finland har ikke tidligere været medlemmer af Nato, som har eksisteret siden 1949. Danmark, Norge og Island er alle medlemmer.

/ritzau/