Sverige hyldes for sin flygtningepolitik

FN's flygtningehøjkommissær, António Guterres, kalder Sverige et foregangsland på grund af dets hjælp til mennesker på flugt

Sveriges Riksdagen: Det politiske flertal i Sverige kan nu bryste sig af store roser fra FN, som er udløst af deres åbne flygtningepolitik.
Sveriges Riksdagen: Det politiske flertal i Sverige kan nu bryste sig af store roser fra FN, som er udløst af deres åbne flygtningepolitik. . Foto: TT News Agency.

Ofte kritiseres Sverige for den åbne asylpolitik, der ud over umiddelbare problemer med pladsmangel og økonomi på lang sigt kan skabe en integrationskrise, der ifølge nogle analyser kan føre til endnu større ulighed og true velfærdssamfundet.

Men landet bliver samtidig rost for sin indsats over for flygtninge. FN's flygtningehøjkommissær - den tidligere socialdemokratiske statsminister i Portugal António Guterres - mener, at det svenske eksempel burde være et forbillede snarere end et skræmmebillede, fordi Sverige er et af de få lande, der tager ansvar for de store udfordringer, verdenssamfundet står over for, lyder det.

Ifølge en FN-rapport fra 2014 er der over 50 millioner mennesker på flugt i verden, hvoraf mange kommer fra Syrien, Irak og Afghanistan. Der er opstået et stort behov for, at alle lande påtager sig ansvar og hjælper med at huse de fordrevne, mener António Guterres.

”Jeg vil udtrykke min taknemmelighed over for Sverige og det svenske folk. Alle lande burde gøre, som Sverige gør nu (“) Den støtte er vigtigere end nogensinde før,” sagde FN-flygtningekommissæren ifølge avisen Aftonbladet ved en pressekonference i Stockholm tidligere på ugen, hvor han under besøget mødtes med flere repræsentanter fra den socialdemokratisk ledede regering - heriblandt statsminister Stefan Löfven og udenrigsminister Margot Wallström.

I 2014 tog svenskerne imod 81.301 asylsøgere, hvoraf 30.583 kom fra Syrien, 2666 fra Irak og 3104 fra Afghanistan. Prognosen for 2015 lyder på op mod 105.000 asylsøgere.

Netop indvandringsspørgsmålet har længe været svensk politiks mest sprængfarlige emne, hvor kun Sverigedemokraterne ønsker en reducering af antallet, hvilket partiet har vundet stor til-slutning på, og selvom de i nogle borgerlige miljøer ikke anses som stuerene, kom mere end hver anden nye stemme til partiet fra det største borgerlige parti, Moderaterne, ved valget i september sidste år. Sverigedemokraterne fik deres hidtil bedste resultat med 12,9 procent af stemmerne.

Spørgsmålet var desuden lige ved at udløse omvalg i december, da Sverigedemokraterne stemte for de borgerliges budget og skabte en krise, der kun blev afværget ved, at højre- og venstrefløjen indgik en aftale, der skal sikre, at partiet ikke får indflydelse, uanset hvor stor opbakning de får.

Siden har flere forslag om en justering af politikken været på banen fra de borgerlige, hvor Folkepartiet i går for første gang lagde op til en diskussion af antallet af indvandrere og foreslog, at man nedsætter en kommission, der skal udrede, om man har plads til de 400.000 asylsøgere, man forventer at modtage de næste fem år. Et andet forslag er, at man lægger politisk pres på, for at andre lande tager et større slæb på asylområdet, hvilket António Guterres bakker op om.

”Vi bliver nødt til at få en mere effektiv harmonisering og retmæssig fordeling af flygtningene. Sverige og Tyskland gør, hvad de skal, men de øvrige lande i Europa skal også tage ansvar,” sagde António Guterres ved pressemødet og pegede på, at udfordringerne fra de humanitære katastrofer kræver et større EU-samarbejde, og hvis ikke landene selv kan finde ud af det, bør man indføre et kvotesystem.

”Vi er klar til at støtte politiske løsninger for en retmæssig fordeling af flygtninge, hvis ikke det går hurtigt nok. Der skal findes en fælleseuropæisk linje, når det gælder asylpolitik,” sagde han.

På det seneste er der i Sverige dukket flere sager op, hvor menneskesmuglere har haft held til at fragte illegale flygtninge ind i landet, og for at løse det problem, mener António Guterres, at man bør have flere lovlige veje ind i EU, hvor de fleste i dag kommer via Italien og Grækenland.