Sveriges skandalekonge fylder 70: Carl Gustaf er blevet folkelig med alderen

Carl XVI Gustaf fylder 70 år i morgen og har fået respekt

Carl XVI Gustaf fotograferet uden for Stenhammar Slot før 70-årsdagen.
Carl XVI Gustaf fotograferet uden for Stenhammar Slot før 70-årsdagen. . Foto: Jonas Ekströmer/TT/Scanpix.

På trods af manglende folkeopbakning og en perlerække af omstridte udtalelser har Carl XVI Gustaf holdt sig på tronen i næsten 43 år. Regenten, der i morgen fylder 70 år, har ingen planer om at gå på pension, og hvis det holder stik, vil han i 2018 blive Sveriges længst siddende monark.

Carl Gustaf blev født på Haga Slot i Stockholm i 1946 og er den syvende regent af Bernadotte-slægten. Som spæd mistede han i 1947 sin far, arveprins Gustaf Adolf, der omkom i en flyulykke. Efter farfaderen Gustaf VI Adolfs død i 1973 blev den uddannede søofficer som kun 27-årig konge af Sverige. Året inden havde han ved De Olympiske Lege i München mødt den tysk-brasilianske Silvia Sommerlath, som han giftede sig med i 1976, og som sammen med børnene kronprinsesse Victoria, prinsesse Madeleine og prins Carl Philip i årevis har udgjort den folkelige del af kongefamilien.

I modsætning til sine mere stilfærdige skandinaviske regentkolleger er Carl Gustaf nemlig i årtier kommet i vælten med opsigtsvækkende udtalelser, der har fået svenskerne til at grine, håne og kritisere monarken.

Allerede i 1974 blev kongens ry blakket, da han blev anklaget for utroskab, og i 1989 kom han under beskydning i Norge for sin kritik af den daværende norske statsminister i forbindelse med en debat om norsk jagt på sælunger: ”Hvis ikke Gro Harlem Brundtland kan tage vare på sæl-problemet, spekulerer jeg på, om hun kan tage vare på det norske folk,” sagde han.

Mange svenskere giver ham desuden skylden for, at Lillehammer og ikke Östersund løb af med Vinter-OL i 1994, fordi han sov over sig inden et møde med Den Internationale Olympiske Komité.

Og efter et statsbesøg i diktaturet Brunei i 2004 blev han igen mødt af stiv kuling i den svenske befolkning for dette omstridte udsagn: ”På flere måder oplever jeg det som et mere åbent land end noget andet, jeg kan komme i tanke om.”

Den seneste og mest alvorlige krise kom dog i 2010 med anklager om utroskab. I bogen ”Den modvillige monark” skrev tre journalister, at kongen i 1990’erne havde en affære med en kendt sangerinde, at kongen skulle have besøgt stripklubber og i årevis have hyret strippere, når han holdt fest. Selv har kongen sagt, at hans familie vælger at se fremad og ikke hænger sig i ting, der er sket for længe siden.

I et interview i anledning af fødselsdagen langer Carl Gustaf ud efter det moderne medieklima.

”Hvis man hele tiden bliver forfulgt af medierne, er det svært at arbejde. Jeg har arbejdet så hårdt, som mine evner og kræfter har tilladt mig,” siger han til tv-stationen SVT.

Selvom den offentlige beskydning gennem årene har ramt hans troværdighed, har kongen formået at rejse sig og lade tiden læge sårene. Opbakningen til monarkiet faldt efter skandalen i 2010, og flere svenskere ønskede hans abdicering til fordel for den folkekære kronprinsesse Victoria. En ny undersøgelse viser ifølge nyhedsbureauet TT, at der i dag er dødt løb mellem far og datter.

Ifølge en anden undersøgelse nærmer opbakningen til kongehuset sig niveauet fra tiden før ”Den modvillige monark”. Udviklingen understreger, at kongen på grund af alder og anciennitet er vokset sammen med befolkningen, mener Dick Harrison, historieprofessor ved Lunds universitet:

”Tidligere var han en vittighed for nogle, men i dag nyder han større respekt og er blevet et symbol for nationen. For hvert år bliver han et større samlingspunkt og fylder mere i den kollektive erindring.”

På det seneste har kongen desuden formået at anvende den voksende medieopmærksomhed i egen favør. Eksempelvis igennem sit engagement for klimaet, hvor han har indført vegetariske dage ved hoffet og opfordret til at forbyde karbad.

”Selvom han har meget lidt formel magt, har han større indflydelse end de sidste mange regenter, fordi hvert et ord, han siger, giver ekko, og det har sikret hans forankring i folket,” siger Dick Harrison.