Prøv avisen
Interview

Abortmodstandere: Det ufødte liv er det dyrebareste

”Ingen social uretfærdighed kan forsvare drabet på et levende væsen,” mener Nadia og Gregory Pereira, der selv har tre børn i alderen 3 til 17 år. – Privatfoto.

Nadia og Gregory Pereira har været modstandere af abort hele deres liv. Det sydafrikanske par har tre børn og mener ikke, at abort nogensinde er acceptabelt. Men de er opmærksomme på, at det også kræver tilgivelse og omsorg for de kvinder, der bliver gravide uden for ægteskab

Det kan være barskt at se billederne af de små, sårbare fostre i materialet fra Sydafrikas abortmodstandere. Det indrømmer Nadia Pereira gerne. Særligt, når man sidder i idylliske, grønne omgivelser højt hævet over Pretorias myldrende centrum. Men det er nødvendig læsning.

”Oplysningerne er virkelig gode, så du skal ikke lade dig forskrække. Uden billeder bliver debatten om abort meget let meget intellektuel. De viser, hvad abort egentlig betyder,” siger hun.

Sammen med sin mand, Gregory, har Nadia Pereira kæmpet mod den fri abort, lige siden den blev vedtaget i Sydafrika i 1997. Sydafrikanerne lever efter deres mening med den frie abort, men de har aldrig rigtig accepteret den.

”Abort er ikke lovlig set med Guds øjne, og de fleste mennesker bryder sig ikke om den fri abort. Det er noget, der er trukket ned over hovedet på dem,” siger Gregory Pereira, der mener, at det var udenlandske ”interesser”, der pressede det sydafrikanske regeringsparti ANC til at gennemføre den fri abort til gengæld for økonomisk støtte til Sydafrika efter apartheidstyrets ophør i 1994.

Parret, der bor med deres tre børn i den sydafrikanske regeringsby, er enige om, at abort aldrig kan være en løsning. Heller ikke, hvis graviditeten er resultatet af en voldtægt. Det giver i deres øjne ikke mening at straffe mandens ugerning ved at slå et nyt liv ihjel.

”Ingen social uretfærdighed kan forsvare drabet på et levende væsen. Vi ved alle, at et foster er et selvstændigt liv, og hvordan kan vi slå et andet menneske ihjel på grund af faderens forbrydelse?”, spørger Gregory Pereira og kalder det ”ulogisk”, når nogle lande gør en undtagelse i deres abortforbud og tillader abort på grund af voldtægt.

”Hvorfor skulle det være i orden at slå netop de børn ihjel, når man ikke slår andre børn ihjel?”, siger han.

”Statistikken viser også, at det er meget sjældent, at man bliver gravid efter en voldtægt,” supplerer Nadia Pereira.

På samme måde mener de ikke, at abort kan retfærdiggøres af, at moderens liv er i fare. Det er så sjældent, at risikoen forekommer, at det ikke er rimeligt at tage hensyn til det.

”Hvis først man har sat en fod i døren, tager den ene undtagelse let den anden,” siger Gregory Pereira.

”Hvis man først begynder at slå mennesker ihjel, får det indflydelse på hele kulturen. I Afrika vender det tilbage til os.”

”Kirken er så stor i Afrika. Den kan hjælpe. Det er ikke statens opgave at tage sig af den slags ting. Det er kirkens forpligtelse,” siger Gregory Pereira og henviser blandt andet til den lokale organisation Læger for liv og de forskellige børnehjem, som kirkerne driver.

Men han er opmærksom på, at de kirkelige miljøer ikke altid gør det godt nok. Samtidig med, at de afviser abort som en løsning på de unges problemer, fordømmer de også de unge kvinder, der bliver gravide uden for ægteskab.

”Hvis vi var bedre til at støtte de unge mennesker og ikke brændemærkede dem, så ville flere vælge barnet. Som kristne er vi ofte farisæere. Vi er for hurtige til at dømme, og på den måde giver vi kvinden en dobbelt straf,” siger han.

Nadia Pereira, der selv er uddannet farmaceut, peger på, at det også er et problem, at gravide teenagere bliver smidt ud af skolen:

”Det er helt skørt. Det opmuntrer dem jo til at få en abort.”

Efter hendes mening er der brug for mere oplysning. Måske også mere prævention, men allerbedst vil det være, hvis folk kan lære at kontrollere deres seksualitet.

”Det gælder om at give folk håb om, at de kan styre sig selv med Guds hjælp. At de ikke er dyr.”

Nadia Pereira fortæller, hvordan hun for nogle år siden var med i et tv-program om abort, hvor seerne kunne ringe ind.

”Mange af dem græd, når de fortalte deres historier. Man er meget følelsesladet, når man er gravid, og kan let komme til at træffe irrationelle beslutninger. Hvis man kunne rådgive kvinderne bedre, ville flere vælge at beholde barnet.”

”Det er noget vrøvl. Afrika er et af de tyndest befolkede områder i verden. Når vi mangler arbejdspladser og har lav økonomisk vækst, skyldes det korruption og dårlig politisk ledelse. Ikke for mange mennesker,” siger Gregory Pereira.