Sydeuropa ser nervøst mod højsæsonen: ”Ingen i Europa kan sige, at kampen er ovre”

Landene i Sydeuropa er begyndt at åbne og forsøger at lokke turister til. Men det virker næppe, så længe turisterne skal i karantæne, når de kommer hjem

Med kun 30 smittede ud af 100.000 den seneste uge har Portugal EU’s laveste antal smittede, og når landet åbner, kommer turister til fra lande med op til 10 gange så høje smittetal.
Med kun 30 smittede ud af 100.000 den seneste uge har Portugal EU’s laveste antal smittede, og når landet åbner, kommer turister til fra lande med op til 10 gange så høje smittetal. Foto: Rafael Marchante/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter en vinter med verdens højeste smittetal og corona-relaterede dødsfald befinder Portugal sig i dag i en gunstig situation. Landets coronatal er et af de bedste i Europa, regeringen har åbnet for tu-rister fra alle EU-lande med lave smittetal, og Portugal er det eneste land i Sydeuropa, som er på Storbritanniens såkaldte grønne liste. Det betyder, at de eftertragtede britiske turister kan komme på besøg uden at skulle i karantæne, når de vender hjem. Det samme gælder danske turister ifølge Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning.

Særligt udsigten til at se flere briter i Portugal gør café- og delikatesse-ejer Tiago Jorge fra Lissabon til en glad mand. Med mere end to millioner besøg om året før pandemien udgør briterne sammen med de spanske naboer de største turistgrupper for Portugals økonomi, hvor mere end hvert femte job er direkte eller indirekte afhængigt af turisme ifølge den globale turismeorganisation WTTC.

”Lad dem komme – alle sammen!”, griner Tiago Jorge, der sidste år under nedlukningen fyrede godt halvdelen af sine medarbejdere og stadig kører på lavt blus.

Mens den portugisiske turismesektor er begejstret, er andre mere bekymrede og minder om, hvor galt det gik, da regeringen i julen løsnede restriktionerne, og hospitalerne var tæt på kollaps.

De nye regler i Portugal betyder nemlig, at folk fra lande med op til 500 smittede pr. 100.000 indbyggere kan komme ind, så længe de viser en negativ coronatest, og ifølge chefredaktøren Manuel Carvalho fra Portugals næststørste avis Público gør det mange af hans læsere urolige. Med kun 30 smittede ud af 100.000 den seneste uge har Portugal EU’s laveste antal smittede, og når landet åbner, kommer turister til fra lande med op til 10 gange så høje smittetal.

”Ingen i Europa – heller ikke Danmark, Frankrig eller andre – kan sige, at kampen er ovre. Derfor bør vi også diskutere, om det er forsvarligt at byde folk velkomne fra lande, hvor smittetallene er 7-8 gange så høje som her,” siger Manuel Carvalho.

Chefredaktøren og hans læsere har dog ingen grund til at være nervøse, mener virolog Pedro Simas, der i december forgæves advarede regeringen mod at løsne restriktionerne. Situationen i Portugal er en helt anden i dag, hvor stort set alle over 70 år er færdigvaccinerede, og de fleste over 60 år har fået det første stik. Han kalder situationen ”meget stabil” og skønner, at Portugals flokimmunitet er på 40-50 procent. Virologen bakker op om regeringens beslutning om at åbne for turister fra Europa.

”Virussen kan endda cirkulere med højere smittetal, uden at det resulterer i en national sundhedskrise. Se bare på Sverige. Deres smittetal er 10 gange så høje som de portugisiske, men de har stort set samme antal dødsfald,” siger Pedro Simas.

Mens Portugal nu kan se en fremtid i møde med flere og flere fly fra Storbritannien, så er ingen andre lande i Sydeuropa lige så privilegerede. De står indtil videre uden for den grønne liste, og dermed skal briterne i karantæne, når de kommer hjem fra solferien. Et hårdt slag for eksempelvis Spanien, der før pandemien modtog mere end 18 millioner briter om året.

Næstformanden for den spanske turismeorganisation Exceltur, José Luis Zoreda, skeler nervøst mod højsæsonen i juli og august.

”Lige nu er det eneste, der redder os, at Portugal er den eneste af alle vores konkurrenter på den grønne liste,” siger José Luis Zoreda til den spanske avis El País.

Grækenland står i samme situation, fordi briterne også her hører til de vigtigste turister. Den gode nyhed for Spanien og Grækenland er, at Tyskland har løsnet op for rejser til de to destinationer, så tyskere med en negativ test ikke længere skal i karantæne efter hjemkomst. I Grækenland er tyskerne dem, der på en sæson lægger flest penge, og i Spanien kom 11 millioner tyskere forbi i 2019.

Alligevel er José Luis Zoreda bekymret for sommeren. Og Spaniens planer om at tillade turister uden vaccine eller test beroliger ham ikke. Det samme gælder de europæiske planer om et fælles coronapas, og EU’s enighed om at åbne grænserne for ikke-EU-turister. De tiltag er ”værdiløse”, hvis turisterne såsom de britiske skal i karantæne, når de kommer hjem fra ferien.

”Hvis vi bliver ved med at stå uden for den grønne liste, er sæsonen tabt”, siger han.