Prøv avisen
Portræt

Syditaliensk læge valgt til at forsvare migranter i EU

Lægen Pietro Bartolo fra den italienske ø Lampedusa er netop valgt ind i Europa-Parlamentet med 258.000 personlige stemmer. Hans ærinde er at tale flygtninge og migranters sag. – Foto: Fabio Cimaglia/Ritzau Scanpix

Læge fra den italienske ø Lampedusa vil tale migranternes sag i Europa-Parlamentet

Det var en efterårsdag, en af de første i oktober, og Pietro Bartolo, læge på den lille ø Lampedusa, der ligger syd for Sicilien midt i Middelhavet, kæmpede stadig med eftervirkningerne af den hjerneblødning, der havde ramt ham et par uger før. Han havde svært ved at tale og var lammet i en del af venstre side. Så ringede telefonen.

Det var kystvagten, nede fra havnen, der spurgte, om han kunne komme og hjælpe til. En båd var forlist. Trods sygdommen tog han afsted, og livet har ikke været det samme siden, hverken for øen eller dens læge. For det var den dag, den 3. oktober 2013, at et skib med 500 flygtninge brød i brand og gik ned lige ud for havnen, og snart begyndte de første fiskerbåde at komme ind med de døde.

Det er en af de største katastrofer i historien om bådflygtninge på Middelhavet. De lokale talte 368 omkomne og blandt dem mange børn, som Pietro Bartolo måtte lægge i ligposer på kajen.

”Da jeg så alle de 368 lig og alle de børn, vidste jeg, at det ville jeg bære med mig resten af livet. Især billedet af de døde børn, der var klædt i deres fineste tøj. De var jo tæt på at ankomme, og deres mødre havde klædt dem pænt på til at møde den nye verden,” fortalte Bartolo i februar i et tv-program på den italienske tv-station Rai.

Han får stadig mareridt, og hans kone, Rita, der også er læge, ved, at hun skal vække ham, når han begynder at ligge uroligt om natten. Til ugebladet Donna Moderne har han fortalt, at det er hende, deres tre børn og den opbakning, de giver ham, der gør, at han ikke er blevet tosset.

Siden 2012 har han taget imod tusinder af de migranter, der er kommet til Italien, fra især Libyen. Nu vil han hjælpe dem på anden vis ved at tale deres sag i Europa-Parlamentet. Med 258.000 stemmer blev han topscorer for det tidligere regeringsparti PD.

Den 63-årige Bartolo er født og opvokset på Lampedusa som søn af en fisker. Som knægt var han en splejs, der rendte rundt på bare fødder, men faderen vidste, at der var stof til noget stort. Pietro havde fem søstre og en bror, og der var kun råd til at give en af dem en uddannelse, så faderen lavede syv papirslapper og trak lod. Men der stod Pietro på dem allesammen.

Faderen sejlede ham til Sicilien og efterlod ham i Trapani.

”Jeg var 13 år. Det var et chok,” har han fortalt til den italienske avis Corriere della Sera.

Han savnede Lampedusa, men fik taget en studenter- eksamen og læste bagefter til læge, også på Sicilien, før han vendte tilbage til fødeøen, hvor han har praktiseret lige siden.

Pietro Bartolo har skrevet to bøger om nogle af de bådflygtninge, han har mødt, og om sit liv i stormens øje. Han var en af hovedpersonerne i filmen ”Fuocoammare” (Havet brænder) af instruktøren Gianfranco Rosi, der var nomineret til en Oscar som bedste udenlandske film i 2017.

Indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvini og hans parti Lega, der går ind for at standse migration til Italien, fik 20 procent af stemmerne på Sicilien. På Lampedusa fik de 45 procent. ”Selvfølgelig gør det ondt. Men kun 26 procent af øens indbyggere stemte. Og det skal understreges, at min ø, med kun 6000 indbyggere, har båret vægten af migrantkrisen i 30 år,” sagde Bartolo i tirsdags til den britiske avis The Guardian.

Han siger, at han vil kæmpe for humanitære korridorer, så flygtningene kan komme med fly i stedet for at blive udsat for menneskehandlernes vold og risikere livet på havet. Bartolo mener, at Italien befinder sig midt i en ”voldsom bølge af fascistiske kræfter”. Om Salvini siger han til den italienske avis Il Fatto Quotidiano:

”Han bruger rosenkransen og siger, at han stoler på Jomfru Maria. Men hun var migrant. Er Salvini sikker på, at hun er på hans side?”.