Topmøde vækker sydkoreansk håb og bekymring

Militæreksperter ryster på hovedet, erhvervslivet jubler, mens sydkoreanere med familie i nord har fået fornyet håb om at blive genforenet

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har siden kaldt mødet i Singapore for en stor succes. Hvad han derimod ikke har udtalt sig om, er de kommentarer, der kom fra den amerikanske præsident på dennes pressemøde – og som angiveligt ikke var klappet af med regeringen i Seoul.
Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har siden kaldt mødet i Singapore for en stor succes. Hvad han derimod ikke har udtalt sig om, er de kommentarer, der kom fra den amerikanske præsident på dennes pressemøde – og som angiveligt ikke var klappet af med regeringen i Seoul. Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix.

Sydkorea gik tirsdag formiddag i stå. En hel nation så mod sydvest – mod Singapore og topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un. Også Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, sad klistret til tv-skærmen. Hovedarkitekten bag det sidste halve års koreanske tøbrud var ikke inviteret med til bords i Singapore, men måtte pænt følge med på afstand og håbe på det bedste.

Under livetransmissionen kunne han se de to hovedpersoner skrive under på en erklæring om at skabe fred og fremgang og en atomfri koreansk halvø. Moon har siden kaldt mødet for en stor succes. Hvad han derimod ikke har udtalt sig om, er de kommentarer, der kom fra den amerikanske præsident på dennes pressemøde – og som angiveligt ikke var klappet af med regeringen i Seoul.

”Vi vil stoppe militærøvelserne, hvilket vil spare os en masse penge, medmindre og indtil vi ser, at den fremtidige forhandling ikke går, som den skal,” lød det fra Donald Trump.

En højest overraskende udmelding, eftersom Trump op til mødet gang på gang garanterede, at USA ikke ville give nogen form for indrømmelser, før Nordkorea var godt i gang med at afmontere sine atomvåben.

De to lande gennemfører jævnligt militærøvelser, der målt på antal involverede soldater og maskinel er blandt verdens største. Nordkorea ser øvelserne som en forberedelse til en invasion og har længe ønsket dem stoppet. Det samme har Kina og Rusland. Øvelserne er både dyre og provokerende, forklarede den amerikanske præsident, der samtidig gav udtryk for på sigt at ville bringe USA’s 28.500 soldater i Sydkorea hjem.

Trumps kommentarer bekræfter, hvad mange i Sydkorea hele tiden har frygtet: At Nordkorea forsøger at køre en kile ind mellem Washington og Seoul, vurderer Moon Seong-mook, senioranalytiker ved tænketanken Korea Research Institute for National Strategy i Seoul.

”Den amerikanske militære tilstedeværelse i Sydkorea betyder ikke meget, hvis de to landes militær ikke lærer at tale sammen gennem fælles øvelser,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Det er dog langt fra alle sydkoreanere, der ser med kritiske øjne på resultaterne fra Singapore. I erhvervskredse ser man store muligheder. Internationale sanktioner og det anspændte forhold betyder, at samhandlen mellem Nord- og Sydkorea i dag er minimal. Men under mødet mellem de to landes ledere forrige måned var øget økonomisk samarbejde på agendaen. Fælleserklæringen fra Singapore har skabt yderligere momentum, og flere af Sydkoreas store virksomheder og erhvervsorganisationer har allerede udvist interesse.

”Det internationale grønne lys kombineret med en konsolideret indenlandsk støtte vil fremskynde Seouls engagement i Pyongyang. Udover inden for sport- og kulturdiplomati er yderligere økonomisk samarbejde også at forvente,” siger Leif-Eric Easley, professor i internationale studier på Ewha University i Seoul, til Singapore-avisen Strait Times.

Samme rationale har skabt nyt håb for de mange sydkoreanere, der drømmer om at gense slægtninge i nord. Koreakrigen fra 1950-53 betød, at tusindvis – nogle estimater siger flere millioner – af koreanere blev adskilt fra familiemedlemmer på den ene eller anden side af den nye grænse.

Lige siden har det dårlige forhold imellem de to nabolande gjort det tæt på umuligt for dem at mødes. Undtagelsen er de sjældne og meget kontrollerede møder afholdt i den såkaldte genforeningshal på et feriested på det nordkoreanske bjerg Kumgang. Efter mægling foretaget af Røde Kors blev Nord- og Sydkorea i 2000 enige om en model, hvor udvalgte familiemedlemmer genforenes i nogle dage. Men møderne har været suspenderet siden 2015, hvor spændingerne mellem Nordkorea og Sydkorea tog til.

Omkring 60.000 personer står anført på de sydkoreanske myndigheders venteliste. Størstedelen er i dag 80 år eller derover. De få heldige bliver udvalgt ved lodtrækning. Familiegenforeningerne ser nu ud til at blive genoptaget, og det næste møde bliver efter planen afholdt til august.