Prøv avisen

Sygdom truer 9/11-overlevende i New York

Støv dækker et privat kontor en karré fra World Trade Center, 12 dage efter tvillingetårnenes sammenstyrtning den 11. september 2001. (Arkivfoto) Foto: Eric Feferberg/Ritzau Scanpix

Risikoen for at få kræft stiger for mennesker, der arbejdede eller boede tæt på World Trade Center i New York i tiden omkring terrorangrebet 11. september 2001.

Klokken var 08:46, da et American Airlines-fly med 92 personer om bord ramte World Trade Centers nordlige tårn på Manhattan i New York.

Et kvarter senere bragede et andet passagerfly ind i centrets sydtårn.

Det var begyndelsen på den 11. september 2001, hvor næsten 3000 personer mistede livet som følge af al-Qaedas terrorangreb mod USA.

Skadevirkningerne begrænsede sig imidlertid ikke til den ene dag. For tusindvis af mennesker, der havde deres gang på Manhattan under og efter angrebene, er siden blevet ramt af kræft og andre alvorlige sygdomme.

Og 18 år senere fortsætter antallet af kræfttilfælde med at stige.

Årsagen skal efter alt at dømme findes i de giftige støvskyer, der indhyllede Manhattan, efter at World Trade Centers svært beskadigede tvillingetårne styrtede i grus.

I den forbindelse blev der frigivet store mængder kemikalier til luften - herunder dioxiner, asbest og andre kræftfremkaldende stoffer.

Brandmænd, redningsmandskab og frivillige, der hjalp mennesker ud fra murbrokkerne og deltog i den månedlange oprydning på Manhattan, var de første, der blev alvorligt syge.

Indtil videre er 10.000 af dem blevet diagnosticeret med kræft.

Men flere og flere, som ikke selv deltog i arbejdet efter angrebene, får problemer med helbredet på linje med de brandmænd, ambulancereddere og politibetjente, der var de første til at rykke ud.

Ved udgangen af juni var 21.000 personer, som ikke var med i redningsaktionerne eller oprydningen, med i et sundhedsprogram rettet mod overlevere efter 11. september.

Det er dobbelt så mange som for tre år siden.

Af dem har 4000 personer fået en kræftdiagnose. De oftest forekommende kræfttyper er prostata-, bryst- og hudkræft.

Jacquelin Febrillet er en af dem. Hun var 26 år og arbejdede to karréer fra World Trade Center, da de blev angrebet i 2001.

For tre år siden fik hun konstateret metastatisk kræft.

Jacquelin Febrillet er i dag 44 år og har tre børn. Hun husker, at newyorkerne blev opfordret til at vende tilbage til deres almindelige liv på Manhattan så hurtigt som muligt efter al-Qaedas dødelige aktioner.

- Jeg var der den 11. september. I årevis derefter har jeg arbejdet dernede. Vi fik aldrig at vide, at der kunne ske noget.

- Folk vendte tilbage til hverdagen efter nogle dage. Men se, hvad der skete få år senere. Mennesker dør, siger Jacquelin Febrillet.

Foruden at arbejde tæt på det, der siden blev kendt som Ground Zero, boede hun også tæt på World Trade Center.

Adskillige studier har vist, at mennesker, der blev udsat for de giftige partikler efter tvillingetårnenes kollaps, har mellem 10 og 30 procent større risiko for at få kræft, sammenlignet med personer der ikke blev udsat for stofferne.

Og den forøgede risiko ventes at stige, i takt med at de berørte personer bliver ældre, oplyser embedslægen ved New Yorks brandvæsen, David Prezant.

Det skyldes, at risikoen for kræft generelt stiger med alderen. Desuden kan nogle kræfttyper - herunder lungekræft - være 20-30 år om at udvikle og vise sig.

/ritzau/AFP