Sygehuspersonale i Kina frygter smittefaren

Over 1100 ansatte på hospitalerne i Wuhan er smittet med coronavirus. De lokale myndigheder forsøgte først at dække over de foruroligende tal, men nu har den nationale sundhedskommission offentliggjort tallene

Den store risiko for at blive smittet på hospitalerne betyder, at sundhedspersonalt arbejder under et ekstremt pres.
Den store risiko for at blive smittet på hospitalerne betyder, at sundhedspersonalt arbejder under et ekstremt pres. Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Hospitalerne i Wuhan er fyldt til bristepunktet med patienter, der er smittet med den frygtede sygdom. Og når man ser billeder derfra, kan man se læger og sygeplejersker iført noget, der ligner rumdragter. Det er nødvendigt, hvis de skal undgå at blive smittet med det potentielt dødelige virus. Opmærksomheden på smittefaren blandt lægerne er blevet endnu større, efter at deres kollega Li Wenliang har mistet livet – formentlig efter at være blevet smittet af en patient på Wuhan Central Hospital, hvor han arbejdede.

I kølvandet på lægens meget omtalte død kom det via et lækket notat fra de lokale myndigheder frem, at der også var tale om andre dødsfald blandt ansatte på byens hospitaler og derudover en hel del smittede. Men først i fredags løftede vicedirektøren for Den Nationale Sundhedskommission, Zeng Yixin, sløret for, hvor mange det drejer sig om. Nemlig 1716 smittede, heraf 1102 fra Wuhan. Foruden Li Wenliang er fem andre ansatte fra sygehusene bukket under for virusudbruddet. Det seneste dødsfald blev registreret i fredags, hvor den 59-årige mandlige sygeplejerske Liu Fan fra Wuhan Wuchang Hospital mistede livet.

”Vi er forfærdelig kede af tabet af sådan en god sygeplejerske. Vi håber inderligt, at alle i vores stab kan forblive raske og sunde og vende trygt tilbage efter kampen (mod denne virus),” meddelte hospitalsledelsen via det sociale medie Weibo.

Den store risiko for at blive smittet på hospitalerne betyder, at sundhedspersonalt arbejder under et ekstremt pres. Og som en læge fra et andet hospital i Wuhan siger til avisen South China Morning Post, er den seneste udvikling gået meget ud over moralen blandt personalet – og at læger og sygeplejesker bliver forfærdede, hver gang de ser en scanning af en kollega, der er blevet smittet.

”Det er også derfor, at vi skriger på flere donationer af medicinsk udstyr, især heldragter. Vi har set alt for mange kolleger blive syge på grund af utilstrækkeligt udstyr,” forklarer lægen og tilføjer, at det karantæneområde, der er afsat til syge hospitalsansatte, efterhånden er fyldt helt op.

Ud over mangel på udstyr er der også andre faktorer, der gør sig gældende for spredning af smitte på hospitalerne, nemlig alt for mange arbejdstimer og – især i begyndelsen – mangel på viden om, hvor let og hvor hurtigt dette virus spredes.

Også i hovedstaden Beijing er der problemer på flere hospitaler såsom på Fuxing Hospital, hvor seks ansatte, fem patienter og fire andre er blevet smittet af en enkelt patient. Ifølge forlydender skulle hospitalets direktør, Li Dongxia, have fået en fyreseddel. Men som Zhang Ke, der er læge på Beijings Youan Hospital og specialist i smitsomme sygdomme, påpeger, så er risikoen for overførsel af sygdomme mellem patienter og læger særdeles stor, specielt fordi mange hospitaler slet ikke er indrettet til at håndtere den slags sygdomme:

”Selv på de hospitaler i Wuhan, der var udpeget til at modtage og behandle de mange patienter, var det ganske kaotisk. Patienter med feber stormede jo ind på disse hospitaler (for at blive testet, red.). På den måde blev hospitalerne inkubatorer for spredning af denne virus, fordi de ikke var indrettet til at håndtere smitsomme sygdomme,” forklarer specialisten og tilføjer:

”Under Sars-udbruddet i 2003 blev 18 procent af sygehuspersonalet i Kina smittet, mens procentdelen i Hongkong var helt oppe på 22. Jeg forudser, at vi denne gang vil komme til at se et sted mellem 10 og 20 procent af hospitalspersonalet blive smittet,” vurderer Zhang Ke.