Sygeplejersker skal vende muslimers senge mod Mekka

Plejepersonale på hospitaler i England skal flere gange dagligt sørge for, at muslimske patienters senge vender mod islams hellige moske i Saudi-Arabien. Det går ud over den medicinske pleje, lyder kritikken

Sygeplejersker i England skal sørge for, at muslimske patienter fem gange om dagen vender mod Mekka. Opfordringen har skabt protester blandt sygeplejersker og politikere. -
Sygeplejersker i England skal sørge for, at muslimske patienter fem gange om dagen vender mod Mekka. Opfordringen har skabt protester blandt sygeplejersker og politikere. -.

Sygeplejerskerne i den engelske landsdel West Yorkshire har travlt.

Udover den normale medicinske pleje skal hospitalernes ansatte nemlig sørge for, at senge med muslimske patienter dagligt vendes mod Mekka i Saudi-Arabien.

Fremme kulturel forståelse
Det skal gøres op til fem gange om dagen, så muslimerne kan bede på korrekt vis. Og det forventes også, at sygeplejerskerne sørger for rindende vand, så patienterne kan vaske sig inden bønnen. Og så skal sengene selvfølgelig rulles tilbage på plads efter bønnen.

Hospitalerne i West Yorkshire ønsker nemlig at fremme kulturel forståelse og sikre, at de muslimske patienter har et mere behageligt ophold på hospitalet, skriver religionnewsblog.com.

Plejepersonale på religiøse kurser 
Hundredvis af sygeplejersker har derfor deltaget i kurser med muslimske læger og støttegrupper for etniske minoriteter for at lære, hvordan muslimske patienters særlige behov bedst kan imødekommes.

Så længe det er "praktisk muligt" og ikke går udover andre patienter, skal sygeplejerskerne rulle rundt med de muslimske patienters senge.

Lader det sig ikke gøre, skal sygeplejerskerne finde en seng til de muslimske patienter, som permanent vender mod Mekka.

Går ud over lægeligt arbejde
Men plejepersonalet er ikke glad for den nye ordning.

- Den muslimske befolkning er enorm, og hvis vi skal vende et utal af senge mod Mekka fem gange om dagen og samtidig sørge for rindene vand før og efter bønnerne, vil det påvirke det lægelige arbejde, som det ellers er meningen, at vi skal sørge for, siger en erfaren sygeplejerske fra Dewsbury Hospital, Yorkshire, hvor ordningen for øjeblikket testes.

Kritik fra politisk hold
Også fra politisk hold møder ordningen voldsom kritik. Det konservative folketingsmedlem David Davies siger:

- Hospitaler skal koncentrere sig om at bekæmpe de infektioner, som spredes, fremfor at lave tovtrækkeri med den politisk korrekte brigade.

Burka på operationsbordet
Opfordringen til at vende patienternes senge kommer kun et år efter, at flere hospitaler i Yorkshire introducerede en burka-morgenkåbe til muslimske kvinder, som ikke vil vise deres ansigt under operationer.

Der er dog grænser for, hvor langt hospitalerne kan strække sig for at imødekomme de muslimske skikke.

Plejepersonalet har for eksempel ikke læger nok til at garantere, at kvindelige muslimske patienter kun tjekkes af kvindelige læger. Et forslag, som ellers er blevet diskuteret på hospitalerne.