Den internationale reaktion på borgerkrigen i Syrien er i bevægelse, efter at Rusland har øget sine forsendelser af militært udstyr til præsident Bashar al-Assads regime, og kritikken af USA's indsats for at standse blodbadet er vokset.
Nyheden om den russiske oprustning i Syrien kommer i hælene på en rapport, der viser, at resultatet af USA's 500 millioner dollar (cirka 3,4 milliarder kroner) dyre investering i et forsøg på at træne syriske oprørsstyrker til at bekæmpe Islamisk Stat, IS, beløber sig til blot fire eller fem aktive krigere.
Samtidig vurderer de amerikanske efterretningstjenester ifølge avisen The New York Times, at næsten 30.000 mænd og kvinder fra flere end 100 forskellige lande siden 2011 er rejst ind i Syrien for at slutte sig til IS, og at cirka 1000 flere kommer til hver måned.
I dag ventes en tværpolitisk kongreskom-mission desuden at udgive en rapport, der konkluderer, at USA og dets allierede overvejende har været ude af stand til at standse strømmen af statsborgere, der rejser udenlands for at melde sig under jihadisternes faner.
USA's præsident, Barack Obama, vil i dag tage bestik af den internationale kampagne mod IS, når han er vært for et FN-særmøde om situationen.
Krigen i Syrien, truslen fra IS og flygtningekrisen i Europa ventes i det hele taget at blive omdrejningspunkt under verdensorganisationens årlige generaldebatuge, der begyndte i New York i går med taler af blandt andre præsident Obama og hans russiske modstykke, Vladimir Putin.
I sin tale understregede Obama, at USA er villig til at samarbejde med enhver nation, heriblandt Rusland og Iran, om at afslutte konflikten i Syrien og bekæmpe ”dommedagskulten” IS.
”Uanset hvor magtfuldt vores militær er, hvor stærk vores økonomi er, så indser vi, at USA ikke kan løse verdens problemer alene,” sagde han.
Obama gjorde det dog samtidig klart, at han opfatter præsident Bashar al-Assad som en morderisk tyran, der skal fjernes fra magten.
USA synes dermed utilbøjelig til at gå på kompromis med Rusland, der er allieret med al-Assad og betragter en styrkelse af hans regime som en nødvendighed for at bekæmpe IS.
I sin tale i går slog præsident Putin fast, at det vil være ”en alvorlig fejltagelse” at undlade at samarbejde med det syriske regime.
”Vi bør anerkende, at ingen andre end Assad og hans militser virkelig bekæmper IS i Syrien,” sagde Putin.
Rusland tager stadig større initiativ i Syrien-konflikten og bekendtgjorde sent i søndags, at Kreml udenom Washington har indgået en ny aftale med Irak, Iran og Syrien om at dele efterretninger om IS.
Obama og Putin mødtes i New York i aftes dansk tid for blandt andet at drøfte den tilspidsede situation i Syrien. Mødet, som kommer efter to års åben strid mellem de to præsidenter, fandt sted efter redaktionens deadline.
I morgen skal FN-medlemslandene efter planen drøfte den flygtningekrise, som krigen i Syrien har udløst. Krigen har indtil videre kostet cirka 250.000 syrere livet og sendt fire millioner på flugt.