Syriske kristne tør ikke søge hjælp

Kristne flygtninge i de syriske nabolande holder sig fra flygtningelejrene af frygt for overfald

De kristne er fangede mellem al-Assads regeringsstyrker og oprørerne. Her ses græsk-ortodokse nonner og præster til messe sammen i Damaskus.
De kristne er fangede mellem al-Assads regeringsstyrker og oprørerne. Her ses græsk-ortodokse nonner og præster til messe sammen i Damaskus. . Foto: LOUAI BESHARA Denmark.

Borgerkrigen i Syrien har i løbet af de seneste måneder udviklet sig til en sekterisk konflikt, der fanger de kristne mellem al-Assads regeringsstyrker og oprørerne. Over hele landet dannes der nye fraktioner, der kæmper på kryds og tværs, og selvom mange kristne har forsøgt at holde sig neutrale i konflikten, bliver kirker brændt af og kristne angrebet og beskyldt for at støtte præsidenten, Bashar al-Assad.

Siden borgerkrigen startede i begyndelsen af 2011, er op mod to millioner mennesker flygtet ud af Syrien til nabolandene Libanon, Tyrkiet, Irak, Israel og Jordan og over fire millioner mennesker er drevet på flugt internt. Situationen ser dog ikke nødvendigvis bedre ud på den anden side af grænsen. For selvom FNs flygtningeorganisation, UNHCR, har flygtningelejre i nabolandene, holder de kristne sig væk af frygt for overfald. I stedet er de overladt til at skaffe sig mad og husly på egen hånd.

LÆS OGSÅ: "Syriens kristne trues af islamistiske oprørere"

Antallet af flygtninge fra de religiøse minoriteter er således stærkt underrepræsenterede i flygtningelejrene i nabolandene i forhold til deres andel af befolkningen i Syrien inden borgerkrigen, og ifølge den amerikanske kommission for international religionsfrihed, USCIRF, er problemet særdeles udbredt:

UNHCR fortæller, at kristne og alawiter ikke registrerer sig hos organisationerne, fordi de er bange for repressalier fra sunnimuslimerne, der vil identificere dem med Assad-regimet, skriver USCIRF i en rapport, der blev offentliggjort i juli.

Ifølge rapporten kan UNHCR ikke beskytte de kristne mod angreb:

UNHCR forstår vores bekymring, men fortæller, at de ikke har de nødvendige ressourcer til at udvikle en løsning, der kan beskytte de religiøse minoriteter mod angreb, der skyldes de sekteriske skel. Hverken inde i flygtningelejrene eller uden for, skriver USCIRF.

LÆS OGSÅ: Krig og kristendom: Der er ingen vej til Gud uden om næsten

UNHCR mener i dag, at situationen ser anderledes ud:

Vi har flere kristne flygtninge i vores lejre, og de er fint integreret med muslimerne. Vi er meget opmærksomme på, at de kristne har det godt, og de har ikke noget at frygte, fortæller UNHCRs talsmand i Syrien, Peter Kessler.

Da USCIRF i juni besøgte lejrene i Jordan og Egypten i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, fandt man ingen kristne i nogen af lejrene.

For at sikre sig imod sekteriske angreb, har Tyrkiet oprettet særlige flygtningelejre til kristne og etniske kurdere.