Sårbart Ukraine stiler mod demokrati

Ukrainerne har taget første forsigtige skridt på vej mod et demokratisk samfund, men vejen til målet er lang og fuld af forhindringer

Folk lægger blomster til minde om ofrene for de seneste dages uroligheder i den ukrainske hovedstad, Kijev. –
Folk lægger blomster til minde om ofrene for de seneste dages uroligheder i den ukrainske hovedstad, Kijev. –. Foto: Reuters/.

Euforien ville ingen ende tage på Uafhængighedspladsen i Kijev lørdag aften, da den tidligere ukrainske premierminister Julia Timosjenko holdt tale for de omkring 60.000 ukrainere, som samlede sig på pladsen. Timo-sjenko blev i lørdags løsladt fra fængslet i den østukrainske by Kharkiv, hvor hun afsonede en straf på syv år, dømt i en politisk retssag under den nu flygtede præsident Viktor Janukovitj.

Timosjenkos løsladelse og hendes tilstedeværelse på Uafhængighedspladsen, som blot for ganske få dage siden var stedet, hvor massevis af demonstranter mistede livet, var i lørdags et klart tegn på, at der blæser nye vinde over Ukraine. Landet er igen på vej mod et demokratisk samfund, men vejen bliver lang, og massevis af farer lurer undervejs, mener senioranalytiker og ekspert i Ukraine Peter Munk Jensen fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

LÆS OGSÅ: Politisk fredsaftale er underskrevet i Ukraine

Det kommer til at tage tid. Vi taler om, at Ukraine skal gå over til en helt ny politisk kultur, hvor det er landet og ikke egen vinding, der står i centrum, siger Peter Munk Jensen.

Han ser blandt andet opgør med den altomfattende økonomiske og politiske korruption i landet, økonomiske reformer, retsreformer og en forsoning mellem øst og vest som afgørende for ukrainernes chancer for at nå målet.

Udviklingen i Ukraine er i løbet af de seneste dage gået stærkt. Den ukrainske opposition har i løbet af weekenden taget kontrol over Kijev. Den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, er flygtet og befinder sig et ukendt sted. Han dukkede op lørdag eftermiddag på en østukrainsk tv-station, hvor han betegnede udviklingen i Ukraine som et statskup og sammenlignede udviklingen i landet med nazisternes hærgen i 1930ernes Tyskland.

Det bekymrer Peter Munk Jensen, som betegner den nuværende situation i landet som uforudsigelig.

Ingen ved, om præsident Janukovitj vil prøve at slå tilbage, siger han.

I Kijev har det ukrainske parlament genoptaget sit arbejde og har besluttet at holde præsidentvalg den 25. maj. Indtil valget bliver Ukraine regeret af en overgangsregering, hvis sammensætning i disse dage bliver diskuteret i det ukrainske parlament. Og ikke kun der. Landets kommende regering bliver ligeledes diskuteret blandt demonstranterne på Uafhængighedspladsen, hvor glæden over, at præsident Janukovitj nu er væltet, er blevet afløst af bekymring.

Flere af de personer, der forventes at få poster i den nye regering, er gamle kendinge, som har haft fremtrædende poster tidligere. Det kan være en indikation på, at den nye regering ikke vil være i stand til at ændre den politiske kultur i landet, siger en af demonstranterne på pladsen og formand for forbundet af uafhængige journalister Jurij Lukanov.

Han mener, at der en stor fare for, at russerne vil forsøge at infiltrere den nye regering, og ser blandt andet Julia Timosjenko og hendes forbindelser til den russiske præsident, Vladimir Putin, som et problem.

Peter Munk Jensen forstår godt Jurij Lukanovs bekymring.

Jeg har svært ved at tro, at Rusland bare vil give afkald på Ukraine og overlade landet til vestlige kræfter. Putin frygter smittefaren, altså hvis en folkelig modstand kan vælte et system i Ukraine, kunne nogen i Moskva få den samme idé, siger han og tilføjer:

Jeg er spændt på at se, om russerne reagerer på udviklingen, når lyset er slukket ved OL i Sotji.

Ukraines nye regering forventes at være klar i morgen. Julia Timosjenko meddelte i går, at hun ikke ønsker at stille op til posten som premierminister.

Den kommende ukrainske premierminister bliver ifølge de ukrainske medier enten oppositionsleder Arsenij Jatsenjuk eller parlamentsmedlem og ejer af chokoladefabrikken Roshen, Petro Porosjenko, som under hele det seneste forløb har stået på demonstranternes side.