Prøv avisen

Verdens højeste benzinpriser skaber kaos i Zimbabwe

I månedsvis har der været spredte demonstrationer og protester i Zimbabwe. I løbet af den seneste uge er protesterne blusset voldsomt op, og det sydøstafrikanske land har været ramt af store strejker, efter at regeringen den 14. januar hævede prisen på benzin fra 8 kroner pr. liter til 22 kroner pr. liter. Foto: Philimon Bulawayo/Ritzau Scanpix

I sidste uge slog zimbabwerne øjnene op til de højeste benzinpriser i verden. Det har udløst nye, store protester og regeringsvold i landet

På store brune papstykker har zimbabwiske demonstranter skrevet deres opråb til regeringen. ”Ikke flere våben, bare mad, sundhed, tag over hovedet”, lyder et af dem i et indslag på den sydafrikanske tv-station SABC News.

I månedsvis har der været spredte demonstrationer og protester i Zimbabwe. I løbet af den seneste uge er protesterne blusset voldsomt op, og det sydøstafrikanske land har været ramt af store strejker, efter at regeringen den 14. januar hævede prisen på benzin fra 8 kroner pr. liter til 22 kroner pr. liter.

I forvejen er zimbabwerne stærkt forarmede oven på årtiers dårlig regeringsførelse og økonomisk deroute i det tidligere relativt velstående land. I dag lever 75 procent af indbyggerne for knapt 1100 kroner om måneden, viser de seneste tal fra Verdensbanken.

Ved sidste års præsidentvalg – det første i 36 år uden tidligere præsident Robert Mugabe på stemmesedlen – blev den nuværende præ-sident og tidligere Mugabe-allierede, Emmerson Mnangagwa, i høj grad valgt på sit løfte om at forbedre landets økonomi.

Men det er endnu ikke lykkedes, og det er dybest set årsagen til reaktionerne på benzinpriserne, vurderer seniorforsker og professor i demokratiudvikling ved det nordiske Afrika-institut i Uppsala i Sverige, Liisa Laakso.

”Regeringen har hverken kunnet tiltrække nye investorer eller forbedre den økonomiske stabilitet. Tværtimod. Først led zimbabwerne under mangel på benzin og en række madvarer på grund af valutakrisen. Så kom regeringens modsvar i form af hævede priser,” siger hun.

Den zimbabwiske Zanu-PF-regering reagerer på indbyggernes protester ved at udøve vold og sende militæret på gaden.

Det fortæller forsker i afrikansk politik ved Helsinki Universitet i Finland, Obert Hodzi, som selv er zimbabwer og netop vendt tilbage til Finland efter et besøg i Zimbabwe. Under hans besøg i hjemlandet sendte regeringen soldater ud i forstæderne omkring hovedstaden, Harare.

”Soldaterne gik fra hus til hus og bankede folk, mest mændene. Formodentlig er hundredvis blevet såret, og omkring 10 mennesker er blevet dræbt, men alle tal er usikre,” siger han.

Også den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty International melder om hundredvis af vilkårlige anholdelser, drab på civile og brug af tåregas og skud mod civile.

De zimbabwiske myndigheder har også lukket for landets sociale medier på ubestemt tid. Myndighedernes forklaring lyder, at de har gjort det af ”hensyn til den nationale sikkerhed”.

I virkeligheden handler lukningen af internettet dog om, at Zanu-PF-regeringen frygter, at sandheden om, hvad der sker i landet, ellers vil slippe ud, anfører den zimbabwiske advokat og oppositionspolitiker David Coltart i en kommentar i den sydafrikanske avis The Daily Maverick.

Zanu-PF ønsker at bevare magten ”for enhver pris” – og prisen er høj for zimbabwerne, fastslår Liisa Laakso.

”Kun en bedre regeringsførelse og respekt for menneskerettighederne kan forbedre Zimbabwes internationale relationer og få sat gang i økonomien. Men det kræver, at der kommer en ny generation til i landets politik,” siger hun.