Prøv avisen

Taberne kæmper om at sejre i Sverige

Det svenske valg blev en ægte gyser, hvor det endelige resultat fortsat lader vente på sig. Foto: TT News Agency/Reuters

De mest oplagte statsministerkandidater i Sverige står i spidsen for partier, der gik tilbage ved weekendens valg. Armlægning om magten er i fuld gang.

- Sådan ser den næste regering ud: 12 forskellige scenarier.

Overskriften i Aftonbladet med de mange mulige udfald efter søndagens svenske valg siger alt om, hvor vanskeligt det er at forudsige, hvilken regering Sverige ender med at få.

De to blokke ligger så tæt, at de sidste promiller af endnu ikke optalte stemmer fra blandt andet svenskere i udlandet kan tippe fordelen fra Socialdemokraterna og den rødgrønne blok over til Moderaterna og det borgerlige Alliansen.

Uden de sidste stemmer står Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet til 40,6 procents opbakning. 40,3 procent har peget på enten Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna eller Centerpartiet, der udgør Alliansen.

Et endeligt resultat ventes senere på ugen.

- Uanset hvordan den dramatiske kamp mellem blokkene ender, ser det ud til at blive vanskeligt for Sverige at få en velfungerende regering, lød det mandag i en leder i Dagens Nyheter.

Både den siddende statsminister, Socialdemokraternas Stefan Löfven, og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, gør krav på at lede Sveriges næste regering.

Ingen af dem kan dog påstå at være kommet styrket gennem valget, mener SVT's politiske kommentator, Mats Knutson.

Socialdemokraterna gik små tre procentpoint tilbage og fik med 28,4 procent af stemmerne det dårligste valg i mands minde. Samtidig gik Moderaterna 3,5 procentpoint tilbage og røg under 20 procent.

- Der venter et politisk spil på højt niveau, hvor begge sider vil forsøge at fremstille sig selv som en større vinder end modstanderen. For det er det, det handler om nu. At man forsøger at bruge det her valgresultat til at kræve statsministerposten efter et valg, som ikke har nogen entydig vinder, skriver Mats Knutson i en analyse.

Ingen af de to store blokke har altså fået stemmer nok til at kunne danne en flertalsregering. Dermed kræves der en form for samarbejde hen over midten. Medmindre Sverigedemokraternas omstridte mandater skal i spil.

Hidtil har ingen villet samarbejde med det indvandringskritiske højrefløjsparti, som denne gang gik klart frem og fik hele 17,6 procent af stemmerne.

Ifølge SVT har det gennem historien gennemsnitligt taget Riksdagen seks dage at udpege en regering oven på et valg. Det snit vil formentlig blive hevet op, mener Anders Ygeman, der er socialdemokratisk gruppeleder i parlamentet.

- Det kommer til at tage lang tid, før vi har en regering. Det kan tage uger, men også måneder, sagde han mandag på et pressemøde.

Han gentog en opfordring om samarbejde på tværs af de politiske blokke. Det blev dog umiddelbart køligt modtaget af Moderaterna.

- Der er kun ét samlet regeringsbud, og det er Alliansen, lød det ifølge nyhedsbureauet TT fra Moderaternas partisekretær, Gunnar Strömmer.

Begge blokke havde ifølge Expressen møder i løbet af mandagen.

Imens stod Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna i kulissen og indbød Moderaterna og Kristdemokraterna til samtaler. Men med en klar præmis:

- Vi kommer ikke til at hjælpe nogen regering, der ikke giver os indflydelse, sagde Åkesson.

/ritzau/