Tabstallene stiger endnu: International hjælp er på vej til Tyrkiet og Syrien

Tabstallene bliver ved med at stige efter to jordskælv i det sydlige Tyrkiet. Tusinder er døde, og mange meldes savnet i både Tyrkiet og Syrien

Mange er døde eller fanget under murbrokker efter et kraftigt jordskælv med en beregnet styrke på omkring 7,8, der ramte det sydøstlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag. Her ses murbrokker i Adana i Tyrkiet.
Mange er døde eller fanget under murbrokker efter et kraftigt jordskælv med en beregnet styrke på omkring 7,8, der ramte det sydøstlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag. Her ses murbrokker i Adana i Tyrkiet. . Foto: Can Erok/AFP/Ritzau Scanpix.

Tyrkere og syrere blev begravet, mens de sov, da et kraftigt jordskælv med en beregnet styrke på omkring 7,8 på richterskalaen ramte det sydlige Tyrkiet mandag morgen klokken 4.17 lokal tid. Nu truer ekstreme vejrforhold og natlige temperaturer på minus fire grader i dele af området med at tage livet af dem, der stadig ligger fanget under murbrokkerne. Ifølge de tyrkiske myndigheder styrtede mindst 2818 bygninger sammen som direkte følge af det første jordskælv, der ramte i 17,9 kilometers dybde ved den tyrkiske by Gaziantep. Omkring ni timer senere, mandag middag, ramte et andet kraftigt jordskælv med en beregnet størrelse på 7,5 det samme område. Mandag aften er mindst 3055 personer bekræftet omkommet. 

“Alle lægger hjerte og sjæl i redningsindsatsen, men vi ved ikke, hvor højt tabstallene vil stige,” sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en meddelelse til de tyrkiske medier.

Denne artikel er en del af denne serie:
Jordskælvet

Tyrkiet har igangsat en omfattende redningsaktion for at finde eventuelle overlevende. I Syrien har jordskælvene både ramt områder, der er under regimets kontrol og områder, der kontrolleres af den syriske opposition, hvilket umuliggør en koordineret hjælpeindsats. Også her er mindst 160 bygninger styrtet sammen, blandt andet i den krigshærgede og historiske by Aleppo.  

Tyrkiets hær har etableret en såkaldt luftbro, der fragter beredskabsstyrker til de jordskælvsramte områder. Mindst 9000 personer er involveret i redningsindsatsen. I området ved byen Hatay er dele af Tyrkiets energi-infrastruktur blevet ødelagt. Ifølge BBC er centrale gasledninger brudt i brand. 

Hele 45 lande har tilbudt at sende assistance til Tyrkiet, og EU har mobiliseret 10 redningsstyrker, der kan flyve til Tyrkiet med øjeblikkelig varsel. Men langt færre lande har tilbudt at hjælpe Syrien. Især på grund af borgerkrigen, der rent logistisk gør det vanskeligt at operere i landet. Kina har tilbudt at sende hjælp til Syrien, og Storbritannien meddelte mandag eftermiddag, at man vil sende nødhjælp til de oppositionskontrollerede områder i den syriske Idlib-provins. I en sjælden gestus har Israel ifølge dagbladet Haaretz tilbudt at modtage sårede syrere til behandling på hospitalerne i det nordlige Israel til trods for, at Syrien er et fjendeland. 

I en tale til israelske medier sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at israelsk hjælp allerede er på vej til Tyrkiet. Og ved samme lejlighed fortalte han om Israels beslutning om også at hjælpe Syrien. 

“Da vi også har modtaget en anmodning om at gøre det samme for de mange ofre for jordskælvet i Syrien, beordrede jeg også at gøre dette,” sagde Benjamin Netanyahu uden at nævne, hvem opfordringen til hjælp kommer fra. 

Ifølge Haaretz er det enten Rusland eller selve det syriske regime, der har bedt Israel om at hjælpe de syriske ofre. 

I de dele af Syrien, der kontrolleres af oppositionen, er det nødhjælpsorganisation De Hvide Hjelme, der koordinerer hjælpeindsatsen efter jordskælvene. 

“Vi har ingen officielle tal endnu, men dusinvis meldes omkommet og mange er sårede og fanget under murbrokkerne,” skriver De Hvide Hjelme på Twitter.   

Tanya Evans, der er landedirektør i Syrien for Den Internationale Redningskomité peger netop på, at jordskælvet er endnu en katastrofe for den syriske befolkning. 

“Dette jordskælv er endnu et ødelæggende slag for så mange sårbare befolkningsgrupper, der kæmper efter mange års konflikt. Mange i det nordvestlige Syrien er blevet fordrevet op til 20 gange, og selv før denne tragedie havde mange ikke adgang til den sundhedspleje, de har kritisk brug for,” siger Tanya Evans i en pressemeddelelse. 

Dr. Steven Godby, ekspert i naturkatastrofer ved Nottingham Trent University, advarer over for dagbladet The Guardian om, at dødstallet kan forventes at stige betydeligt. 

“Billeder viser bygninger, som er styrtet sammen som pandekager. Typisk mister 30 procent af beboerne livet i denne form for kollaps. Normalt bliver de fleste reddet i løbet af de første 24-48 timer, men det kolde vejr kan reducere den tid. Udfordringen forværres yderligere af, at der allerede er et stort antal fordrevne i det nordlige Syrien som følge af borgerkrigen,” siger Steven Godby til The Guardian. 

Tyrkiet huser mellem tre og fem millioner syrere, der er flygtet fra borgerkrigen. Mange af dem har bosat sig i de sydlige dele af landet i byer som Kilis, Sanliurfa og Gaziantep for at være i nærheden af grænsen til Syrien.