Prøv avisen

Tabuer forstærker vold mod kvinder

IIrene Mbasima fra Nairobi blev voldtaget af en nabo som 14-årig, men turde ikke fortælle det til nogen før flere år senere: ” Jeg er vokset op med, at sex er tabu, noget hemmeligt”. – Foto: Ulla Poulsen.

Over en tredjedel af verdens kvinder er på et tidspunkt i deres liv blevet banket eller seksuelt misbrugt af deres partner eller en fremmed. I Kenya, der i sidste uge var vært for et topmøde om kvinders levevilkår, er sextabu og traditionelle kønsroller med til at forstærke problemerne

Det er sjældent, at et nul betragtes som et godt resultat, men det gør det, når det gælder vold mod kvinder. Nul kønsbaseret vold mod piger og kvinder og nul former for lemlæstelse som omskæring er et af de tre hovedmål, som FN’s Befolkningsfond, UNFPA, stræber mod, og som blev bekræftet ved sidste uges topmøde i Nairobi i Kenya om piger og kvinders livsvilkår. Men der er lang vej endnu.

Virkeligheden er stadig, at 35 procent af verdens kvinder på mindst ét tidspunkt i deres liv bliver fysisk og/eller seksuelt overfaldet af et familiemedlem eller en fremmed. I nogle lande er det helt op til 70 procent, viser tal fra FN. Dertil kommer millioner af børneægteskaber og omskæringer af småpiger hvert år. For ikke at tale om målrettede drab på kvinder, begået af deres ægtemænd eller andre familiemedlemmer.

Irene Mbasima fra Nairobi er en af de kvinder, der indgår i statistikken. Hun var 14 år, da naboen voldtog hende. Der gik ni år, før hun turde tale med sin mor om det.

”Jeg kunne ikke. Jeg er vokset op med, at sex er tabu, noget hemmeligt. Men det var forfærdeligt. Det er så svært at leve med alene,” siger Irene Mbasima, der siden besluttede, at hun ville uddanne sig til at hjælpe andre piger og kvinder.

Den 26-årige kvinde tør nu fremhæve sit køn igen med makeup og farverig påklædning. Hun er bachelor i kriminologi og sociologi og ansat i en lokal organisation, der arbejder med voldsofre. Desuden er hun frivillig aktivist for Action Aid, Mellemfolkeligt Samvirkes partner i Kenya, og forsøger dér at være med til at oplyse kvinder om seksualitet og rettigheder.

”Man taler bare ikke om sex eller vold med sin mor. Mødrene synes selv, at det er pinligt. Mange af dem må finde sig i seksuelle krænkelser, men det er ikke noget, de taler om. Jeg forsøger at få pigerne til at åbne sig,” siger hun.

Geoffrey Mahimge Omy-rambi er kørselsleder i en vognmandsforretning i Nairobi. Han voksede op i Nairobis største slumområde Kibera som eneste søn af en enlig mor sammen med tre søstre. Det var et barsk liv, som tog livet af hans mor som 48-årig, men han lærte at respektere kvinder.

”Den kenyanske kultur kan være slem. Mange mener, at en kvinde ikke må sige sin mand imod, og hvis hun gør det, er det i orden at slå hende,” siger han.

Ovenikøbet er der en opfattelse af, at bank er et tegn på kærlighed, siger Irene Mbasima. Det er med til at sænke et slør af forvansket normalitet over volden.

Undersøgelser fra en række forskellige regioner i verden viser ifølge FN’s Kvindeorganisation, UN Women, at vold i en familie har en stor risiko for at gå fra generation til generation. Drenge, der har set deres fædre slå deres mødre, har en meget højere sandsynlighed for selv at slå partnere. Blandt andet viser et studie fra Libanon, at mænd, der har set deres fædre banke deres mor, har tre gange så høj sandsynlighed for selv at blive voldelige.

Volden mod kvinder i alle dens former accelererer under katastrofer og krige, hvor sårbarheden bliver ekstra udtalt. Som sidste års modtager af Nobels Fredspris Denis Mukwege har sagt, så ender kvindens krop med at blive en del af kamppladsen med målrettede voldtægter og brutal seksuel tortur.

Olivier Dubois, regional leder for International Røde Kors, nægter dog at tro på, at det behøver at være sådan. Kvinder kunne godt beskyttes, også under krig, hvis de sociale normer var anderledes.

”Seksuelle overgreb og kønsbaseret vold er ikke et produkt af krigen selv, og derfor kan det godt forebygges,” understregede han på et debatseminar om kvinders vilkår under katastrofer og krige under topmødet i Nai-robi.

Alle de lande, der deltog i topmødet, skulle undervejs fortælle, hvordan de vil forpligte sig til at forbedre kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder, herunder retten til ikke at blive seksuelt misbrugt, fysisk lemlæstet eller overfaldet. Omkring en tredjedel af alle løfterne – 29 procent – rettede sig mod at bekæmpe volden mod piger og kvinder.

Kristeligt Dagblad rejste til Kenya med støtte fra Udenrigsministeriet